21.09.2016.

13:11

Foto:

Planeta

CRNE SLUTNJE FRANCUSKOG INSTITUTA "ŽAK DELOR": Evro neće preživeti!

 

To je vrlo oštro upozorenje u poslednjem izveštaju francuskog Instituta "Žak Delor", koji je jedan od arhitekata jedinstvene evropske valute. 

Autori izveštaja, grupa akademika i stručnjaka širom Evrope, svesni su prepreka jačanju integracionih trendova u poljuljanoj EU nakon "bregzita" i sve glasnijeg uspona evroskepticizma, ali ističu da politika ne može priuštiti otezanje. 

- Reforma evra možda nije popularna, ali je esencijalna i goruća: u nekom trenutku Evropu će zadesiti nova ekonomska kriza. Ne znamo hoće li se to dogoditi za šest nedelja, šest meseci ili šest godina. Ali u trenutnim okolnostima nije verovatno da evro preživi - prenosi Blumberg iz izveštaja. 

Autori predlažu promene u tri koraka. U prvom predlažu brze "zakrpe" poput jačanja Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), bankarske unije i koordiniranja ekonomskih politika. Potom bi na relaciji sever-jug usledio quid pro quo mehanizam podsticanja reformi investicijama da se problematični jug (konačno) motiviše na reforme. Treći korak, kontroverzan i opcion, premda važan, podrazumeva da se evrozona transformiše u federalnu strukturu s podelom rizika i suvereniteta. 

Tagovi: