02.01.2017.

14:28

Foto:

Planeta

SVI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA! Na Islandu referendum o članstvu u EU!

 

Kako prenosi AFP, izbori u oktobru na kojima nijedna partija nije osvojila većinu doveli su do nekoliko neuspelih pregovora između konzervativne Partije nezavisnosti, Reformističke stranke i partije "Svetla budućnost".

Lider "Svetle budućnosti" Otar Prop rekao je da su novi današnji pregovori bili uspešniji po pitanju pecanja i članstva u EU.

- Postignuti su određeni dogovori o ovim idejama - rekao je Prop za televiziju RUV misleći na održavanje referenduma o tome da li Island treba da nastavi sa procesom pridruživanja EU.

wikipedia.org

Nakon ekonomskog kolapsa u 2008. godini, Island je ušao u proces pregovora sa EU u 2009, ali su oni suspendovani 2013. godine, a Island je povukao svoju aplikaciju 2015. godine.

Dok većina od ukupno 330.000 građana Islanda nije za ulazak u EU, smatraju da ipak treba da se održi referendum o toj temi, prenosi AFP.

Poslednji politički pregovori predstavljaju drugi pokušaj tri partije da sastavi vladu.

- Prevazišli smo najveće prepreke. Sada ćemo iskoristiti naredne dane da sastavimo plan vlade. To neće dugo trajati, ali ne žurimo - rekao je predsednik Reformističke stranke Benedikt Johaneson.

Tagovi: