03.01.2017.

12:06

Foto:

Planeta

EKSTREMNE MERE! MUP Češke predlaže da i građani mogu da PUCAJU U TERORISTE!

- U vreme kada se izvode napadi u Evropi imamo utisak da bi građaninu Ustav trebalo da daje veće pravo da se brani ali legalno dobijenim oružjem - kazao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec za današnje Hospodaržske novini.

Češka ne pristaje na nastojanja Evropske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja a MUP je podneo predlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno poseduju oružje mogli samoinicijativno da ga upotrebe u odbrani Češke kako bi se sprečili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na teroristu u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriji Češke i ne bi se odnosilo ni na građane EU sa boravkom u Češkoj, predlaže MUP.

- U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spreče žrtve ograničene su. Zato želimo da dozvolimo odbrambeni napad i ljudima koji legalno poseduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspešno izvršen u slučaju da se suoči sa aktivnom, blagovremenom odbranom, čak i kada u nju krenu civili - navodi se u obrazloženju izmena koje bi češki parlament trebalo da usvoji najkasnije u jesen ove godine.

- Neće kod nas biti tako da svako ko želi oružje ide da ga kupi, registruje se kao u Americi, sačeka i dobije je. Takav model mi sigurno nećemo imati. Kontrole za dozvolu za oružje će biti još oštrije nego do sada - kazao je Hovanec.

Prema statistikama MUP-a u decembru prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od čega skoro 241.000 Čeha dozvolu kategorije "E" - za zaštitu života, zdravlja i imovine, a u zemlji je registrovano skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podležu režimu izdavanja dozvole.

Tagovi: