08.01.2017.

19:02

Foto:

Planeta

(VIDEO) HAOS ZA BOŽIĆ NA DIVLJEM ZAPADU: Ovo je u Americi dozvoljeno SAMO SRBIMA!

Srbi u malom kalifornijskom gradu Džeksonu Božić slave gromoglasno i u velikim stilu. Čiste lovačke puške, dvocevke i krateže, nabavlju municiju sa dramlijama i prave plan javnog pucanja u porti hrama Sveti Sava u glavnoj ulici.

Policija im na ovaj dan izlazi u susret i dozvoljava im da Božić proslave po starim srpskim prevoslavnim običajima.

Tradicija da se Božić proslavlja pucnjavom u vazduh stara je kod američkih Srba sto godina. To je spoj prakse Divljeg zapada i srpskog običaja “prangijanja”.

Dok jedni Srbi pucajući u vazduh uzvikuju na srpskom “Hristos se rodi”, drugi uz zvuke puščane paljbe odgovaraju “Vaistinu se rodi”. Potom svi zajedno pucaju iz pušaka i karabina i uzvikuju “Mir Božji!” – objašnjava Dragan Rakonjac, hroničar srpskih zbivanja u Kaliforniji, prenose Novosti.

pritnscreen

- Moj deda Neđo rođen je u Džeksonu, govorio je srpski i brinuo da srpski običaji ostanu deo naše tradicije. Sećam se kad bi na Badnje veče prilagali badnjake, da smo mi deca dobijali slatkiše, a stariji bi pucali. I sutradan na Božić, posle liturgije u crkvi Sveti Sava, muškarci bi se vozili centrom Džeksona i pucali.

pritnscreen

Zbog ovog veselja Srbi iz Džeksona su postali popularni u Americi. Na Božićno jutro nakon bogosluženja, Srbi se voze do centra grada u svojim džipovima i kombijima, i onda počinje pucnjava.

Ova manifestacija oduševljava i ostale stanovnike grada koji nisu srpske nacionalnosti. Oni se sa svojim komšijama odlično provedu, a mediji spremno svake godine isprate ovu sada već “čuvenu” manifestaciju.

Podignut je 1894. godine na brežuljku iznad Džeksona. U to vreme u Džeksonu i okolini živelo je 650 srpskih familija mahom pristiglih iz Hercegovine, Boke, Crne Gore i Vojvodine. Iako siromašni, jer je većina radila najslabije plaćene poslove, oduševljeno su prihvatili ideju o gradnji crkve.

Tagovi: