23.01.2017.

11:51

Foto:

Planeta

LAVROV: Rusija spremna da normalizuje odnose sa SAD

- Ne uzbuđujemo se previše, ali ćemo biti spremni da damo svoj doprinos kako bi se odnosi sa SAD normalizovali. To je moguće samo ako je zasnovano na ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju i potrazi za uravnoteženošću interesa tamo gde imamo zajedničke ciljeve kao što je rat protiv terorizma - rekao je Lavrov, prenosi Tass.

Šef ruske diplomatije je, govoreći na konferenciji za novinare posle sastanka s mađarskim kolegom Petrom Sijartom, rekao i da Moskva pomno prati razvoj situacije u SAD i da je već uvidela da su mnogi spoljnopolitičkih prioriteti novog američkog predsednika Donalda Trampa u skladu sa stavovima Rusije.

- Vidimo da se mnoga važna spoljnopolitička pitanja koja je Tramp pomenuo poklapaju sa onim što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao o ruskim spoljnopolitičkim prioritetima - rekao je Lavrov.

On je naveo i da Rusija i novi predsednik SAD Donald Tramp imaju zajednički stav u pogledu borbe protiv Islamske države dok ona ne bude potpuno uništena.

Lavrov je poručio da je Moskva sprema da uzme u obzir određene Trampove predloge.

- Borba protiv Islamske države najavljena je kao važan prioritet, planirano je da se borba vodi sve dok ta teroristička grupa ne bude potpuno uništena, što je u interesu Rusije, SAD i mnogih drugih zemalja, uključujući Mađarsku - istakao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva je u potpunosti spremna da uzme u obzir načine borbe protiv terorizma koje će Trampova administracija predstaviti.

Tagovi: