14.02.2017.

20:38

Foto:

Planeta

RUSI PROTESTUJU, SVET JE IZGUBIO RAZUM: Nagrađena fotografija UBISTVA AMBASADORA KARLOVA!

Ruska ambasada u Ankari osudila je odluku žirija World Press Photo da prvu nagradu dodeli fotografiji i koja prikazuje ubicu ruskog ambasadora.

U poruci objavljenoj na Fejskbuk stranici ambasade navodi se da se ona protivi "demorališućoj" odluci koja, po oceni ambasade, predstavlja "potpuni sunovrat etike i moralnih vrednosti".

- Praviti propagandu od užasa terorizma, neprihvatljivo je- ističe se u poruci ruske ambasade. 

Slika, koju je 19. decembra prošle godine snimio Burhan Ozbiliči, novinar agencije AP, prikazuje turskog policajca koji je sa devet metaka ubio ruskog ambasadora u Ankari na otvaranju jedne izložbe. Žiri koji mu je dodelio prvu nagradu ovog najprestižnijeg fotografskog konkursa pozdravilo je hrabrost fotografa, kao i simbolični značaj te slike. 

HTEO SAM DA BEŽIM, ALI KAKO BIH OBJASNIO ZAŠTO NEMAM SLIKU! Dramatična ispovest fotografa, prvog svedoka atentata u Ankari!

Međutim, izbor je izazvao kontroverzu u samom žiriju World Press Photo-a, rekao je predsednik žirija Stjuart Frenklinu u članku objavljenom u britanskom dnevniku Gardijan. 

- To je slika ubistva, ubice i ubijenog, obojica su na istoj slici, i moralno isto je toliko problematično kao objaviti sliku terorističkog odsecanja glave- napisao je on. 

Predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov rekao je da je taj izbor "na margini moralnosti" i pitao se koliko drugih terorista bi ta slika mogla da inspiriše, prenosi agencija RIA Novosti. 

Posle zločina, turskog policajca su ubile bezbednosne snage, pošto je uzviknuo "Alahu akbar" i rekao da želi da se osveti za rusku intervenciju u sirijskom gradu Alepu koji je držala teroristička Islamska država.

Tagovi: