11.03.2017.

15:44

Foto:

Planeta

HOLANDSKI PREMIJER: Razumem Turke, ali je Erdogan prešao svaku meru!

-To je luda primedba. Razumem da su besni, ali je ovo prešlo svaku meru - rekao je Rute novinarima tokom kampanje za parlamentarne izbore, zakazane za 15. mart u toj zemlji, preneo je Rojters. 

Nakon što je holandska vlada zabranila da avion sa turskim ministrom spoljnih poslova sleti u Roterdam, Erdogan je kritikovao Holanđane kao "nacističke ostatke i fašiste".

Istim povodom, Turska je danas pozvala zamenika holandskog ambasadora u Ankari na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova, u znak protesta. 

ERDOGAN: Holanđani su "ostaci nacista"!

Vlada Holandije zabranila je ranije danas, navodeći bezbednosne razloge, da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam gde je nameravao da se, uprkos zabrani gradskih vlasti, obrati turskim građanima uoči glasanja u aprilu o većim ovlašćenjima predsednika Turske.

Odluka holandske vlade da povuče dozvolu za sletanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dve članice NATO zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi. 

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog "rizika po javni red i bezbednost" koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu.

VLADA HOLANDIJE ZABRANILA da avion Čavušoglua sleti u Roterdam!

Tagovi: