13.05.2017.

09:37

Foto:

Planeta

BITKA ZA BUNDESTAG: Evo zašto je Šulc-efekat prestao da deluje i ZAŠTO ĆE MERKEL PONOVO POBEDITI!

U Nemačkoj se za četiri i po meseca održavaju izbori za Bundestag. Za mnoge u toj zemlji, ali i van nje glavno pitanje glasi: da li će Angela Merkel ostati kancelarka ili ovi izbori znače kraj njene ere?

Kako DW navodi, to uveliko zavisi od kancelarskog kandidata SPD. Krajem januara, došlo je do velikih promena kod socijaldemokrata. Dugogodišnji šef SPD-a Zigmar Gabrijel čelno mesto je prepustio Martinu Šulcu.

Bivši predsednik Evropskog parlamenta u predizbornu trku ušao je borbeno: „U kampanju ulazim s namerom da postanem kancelar“.

Kako se navodi, izgledi za socijaldemokratskog kandidata najpre su bili dobri. SPD je naglo uzletela u anketama i opet je počela da važi za stranku koja je u stanju da izbaci Angelu Merkel iz kancelarskog ureda.

AP PHOTO

U Nemačkoj je taman počelo je da se prica o tzv. „Šulc-efektu“ - ali od njega sada kao da nije ostalo ništa. To pokazuje aktuelno istraživanje javnog servisa ARD, koje je medu 1.000 ispitanika sproveo institut „Infratest dimap“.

Anketa je pokazala da kada bi se u Nemackoj kancelar birao direktno, skoro polovina Nemaca ponovo bi izabrala Angelu Merkel za kancelarku, tri odsto više nego prethodnog meseca.

Martin Šulc je od tada izgubio četiri poena, njega bi direktno biralo 36 odsto ispitanika. Pre samo tri meseca polovina ispitanika bila je za to da Šulc bude kancelar.

Razlog za opadanje podrške Šulcu jeste to što njemu nedostaje sadržaj.

Tanjug

S druge strane, kancelarku Merkel velika većina Nemaca vidi kao garanta blagostanja i stabilnosti u svojoj zemlji. Ipak, velika vecina smatra da su zlatna vremena Merkolove prošla. Ona je već dvanaest godina kancelarka i ovo je četvrti put da u izbornu trku ulazi kao glavna kandidatkinja unije CDU/CSU.

Uzlet kancelarke i pad Martina Šulca odražava se i na popularnost njihovih stranaka. 

Da su izbori za Bundestag vec sledeće nedelje, stranke Unije Angele Merkel, osvojile bi 37 odsto glasova, tri procenata više nego u anketama iz prošlog meseca. Jačanje CDU pre svega ide na štetu socijaldemokrata. Šulcova SPD je tako, u najnovijoj anketi ostala bez cetiri poena i ona sada ima samo još 27 procenata. Na saveznim izborima 2013. godine osvojili su 25,7 odsto glasova, piše DW.

Tagovi: