04.06.2017.

16:24

Foto:

Planeta

ČAK 100 MRTVIH U TERORISTIČKIM NAPADIMA U BRITANIJI: Džihadiste ISIS gotovo je nemoguće sprečiti!


Ovo su samo neki od najvećih terorističkih napada u Velikoj Britaniji, a Skotland Jard tvrdi da su britanske službe sigurnosti sprečile 13 terorističkih atentata od juna 2013. godine.

Jul 2005. - londonski metro

U četiri koordinirana samoubilačka napada u londonskoj podzemnoj železnici i autobusu 7. jula 2005. ubijeno je 56 osoba, među njima četvorica bombaša samoubica, a 700 ljudi je ranjeno. Grupa pozvezana s Al-Kaidom preuzela je odgovornost za napade.

Petnaest dana posle, četiri neuspela napada po sličnoj matrici bila su izvedena koordinirano i gotovo istovremeno na tri linije londonskog metroa i u jednom autobusu. Bombe kućne izrade nisu eksplodirale zahvaljujući propustu proizvođača eksploziva. Policija veruje da su ova dva napada povezana.

Jun 2007. - Aerodrom Glasgov

Automobil pun plinskih boca udario je u glavni terminal aerodroma u Glasgovu 30. juna 2007. godine, ali nije eksplodirao. . Napad se dogodio početkom školskih praznika.

Tviter/rikki‏ @indyrikki

Indijac koji je vozio automobil je teško opečen i umro je mesec dana posle. Irački lekar koji je bio u automobilu uhapšen je i 2008. osuđen je na doživotni zatvor.

Dan ranije su dva vozila "mercedesa" punih rezervoara benzina, plinskih boca i eksera pronađena su u blizini Pikadili Cirkusa u centru Londona. Tragedija je izbegnuta jer veze između detonatora i eksploziva nije bila dobra pa vozila nisu eksplodirala.

Maj 2013. - Vojnik ubijen u Londonu

Dva nigerijca udarila su 22. maja automobilom  vojnika Lija Rigbija (25) na jugoistoku Londona i zatim ga napali noževima pokušavajući mu odseći glavu. 

U video snimci nastaloj nakon napada jedan od napadača je izjavio da je želeo osvetiti "muslimane koje su ubili britanski vojnici.

Decembar 2015. - Stanica Lejtonstone

Somalijac  Muhajdin Mire (30)  nožem je 5. decembra 2015. ranio dve osobe na ulazu u stanicu podzemne železnice Lejtonstone, u istočnom delu Londona.

Tanjug

Napad se dogodio dva dana nakon prvih britanskih vazdušnih napada na Islamsku državu u Siriji. Napadač je uhvaćen i osuđen na doživotni zatvor.

Mart  2017. - Napad kod Parlamenta

Muškarac se u martu 2017. automobilom zaleteo na vestminsterski most i ubio policajca ispred parlamenta. 

U napadu je poginulo pet osoba, a teroristu Kalida Masuda, britanskog državljanina preobraćenog na islam, ubila je policija. Odgovornost za atentat je preuzela Islamska država. Skotland Jard tvrdi da ima dokaze Masudove povezanosti s Islamskom državom i Al-Kaidom.

Maj 2017. - Arena u Mančesteru

Mladi Britanac libijskog porekla izveo je samoubilački napad 22. maja ove godine posetioce koncerta američke pevačice Ariane Grande u mančesterskoj Areni, na severozapadu Engleske.

Tanjug/AP

Ubijene su 22 osobe i 116 je ranjeno, među njima brojna deca i mladi. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država.

 

Tagovi: