13.06.2017.

16:01

Foto:

Planeta

(VIDEO) SVILEN GAJTAN ZA TRAMPA! Moćnici iz SVETSKE VLADE U SENCI traže glavu šefa Bele kuće?!

Od četvrtka se Trampov tek započeti predsednički mandat nalazi pod lupom onih koji ga zaista i mogu smeniti - Bilderberg grupe. Članovi ove organizacije, za koju važi izraz "svetska vlada" okupili su se jedva 50 kilometara od Ovalnog kabineta, u Šantiliju u Virdžiniji, kako bi raspravljali o napretku Trampove administracije.

Prošle srede, luksuzni hotel „Vestfild Meriot" u Šantiliju zatvoren je za javnost i goste, a baštovani su posadili gustu, visoku živicu, kako bi zaštitili krupne bankare, biznismene i političare od nepoželjnih pogleda.

Vlada u senci

"Trampova administracija - izveštaj o napretku" ime je dokumenta koji se nalazi na vrhu dnevnog reda tajnovitog zasedanja Bilderberga. Može li novoizabrani američki predsednik dobiti „otkaz" od svetskih moćnika, koji su se prvi put okupili 1954. u Holandiji u hotelu po kome je grupa nazvana?

Bela kuća odlučila je da njene boje na sastanku brane najviši funkcioneri administracije: savetnik za nacionalnu bezbednost H. R. Makmaster, sekretar za trgovinu Vilbur Ros i jedan od glavnih Trampovih stratega Kris Lidel.

Odnosi između Trampa i njegove administracije sa jedne strane i moćnika okupljenih oko Bilderberga sa druge kompleksni su, kaže analitičar beogradskog Instituta za evropske studije Aleksandar Gajić.

Bilderberg grupa, oličenje globalizma, nesumnjivo je podržavala Hilari Klinton u američkoj predsedničkoj trci, okrenuta je protiv Trampa i utiče na strukture i Demokratske i Republikanske stranke, objašnjava on.

- Međutim, pitanje je ima li ona mogućnosti da realizuje postupak njegovog opoziva, s obzirom na to da Tramp ima podršku dobrog dela Republikanske stranke i naroda. Ona je i do sada bila okrenuta protiv njega i nije uspela da spreči njegov izbor, tako da je problematično da li je u stanju da realizuje postupak impičmenta - kaže Gajić.

- Donald Tramp nije se pojavio sam od sebe. Njega su, da bi pobedio, takođe podržali neki neformalni centri moći u SAD. Pretpostavljam da su neki od onih koji su finansirali njegovu kampanju ili podržali njegov izbor, ujedno i članovi Bilderberg grupe. Tako da od odnosa snaga unutar same grupe, kao i na američkoj političkoj sceni, zavisi i kakvi će efekti svega toga biti - kaže Proroković.

Pritisak

Globalistička elita svakako nije očekivala Trampov izbor za predsednika SAD, kaže Aleksandar Domrin, profesor moskovske Visoke škole ekonomije i stručnjak za SAD:

AP PHOTO

Zasad, Tramp, prema Domrinovom mišljenju, nije učinio ništa što bi moglo da pokrene impičment, ali on ne isključuje mogućnost da mu neka afera bude montirana.

- Mislim, pretpostavljam da na sastanku Bilderberg kluba ipak neće biti pokrenuto pitanje o eventualnoj smeni Trampa. Pre je moguće da će oni osmisliti neke poluge, neke mehanizme kojima će vršiti pritisak na njega - smatra Domrin.

Po svemu sudeći, Trampov dosadašnji učinak na sastanku Bilderberga biće detaljno razmatran i van izveštaja. U Šantili su pozvani i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, holandski ministar odbrane, kao i visoki evropski politički funkcioneri, šefica MMF-a Kristin Lagard, holandski kralj, ali kao najveće iznenađenje skupa analitičari najavljuju prisustvo kineskog ambasadora u SAD.

Oni će na sesijama raspravljati o budućnosti NATO-a posle prvog sastanka sa Trampom, o kinesko-američkim odnosima, kao i o ulozi SAD u svetskim finansijskim institucijama.

Kao potvrdu pretpostavke da se na sastanku Bilderberga Trampu „nešto sprema", analitičari uzimaju i podatak da je tamo prisutan i Erik Šmit, izvršni direktora Alfabeta, holdinga u vlasništvu Gugla, koji je u proteklom periodu bio izuzetno kritički nastrojen prema Trampu.

Uloga Kisindžera

Kisindžer je, prema Domrinovom mišljenju, za razliku od mnogih drugih intervencionista, čovek realne politike.

- Njemu je jasno u datom trenutku šta je moguće postići, a šta ne. Kisindžer ne računa na domaće izdajnike, što ga čini principijelno drugačijim političarem u odnosu na Džordža Soroša. Kisindžer je poput glasa razuma u jednom takvom klubu kao što je bilderberški. Sa druge strane, iako pripada istoj toj svetskoj eliti globalista, možemo ga smatrati 'manjim' ili 'nužnim' zlom" - kaže Domrin.

Public

Tako se devedesetčetvorogodišnji strateg hrapavog glasa opet nameće kao ključni igrač i posrednik između Trampa i svetske elite.

Ali, ostaje otvoreno pitanje - kakva je vrsta glasnika Kisindžer bio ovaj put? Onaj koji nosi svileni gajtan ili čovek koji može da pomiri i iznađe kompromis između Trampa i Bilderberga? Saznaćemo u narednim mesecima prateći kretanja na američkoj i svetskoj političkoj sceni.

Tagovi: