18.07.2017.

12:44

Foto:

Planeta

PROGLAŠENA MALORUSIJA! Pobunjenici u Ukrajini uspostavili novu državu!

 

Država bi trebalo da se formira nakon referenduma i zvala bi se Malorusija, što je ime iz carskog doba Rusije i korišćeno je da opiše prostor današnje Ukrajine, piše AFP, dodavši da takva država nema temelja u realnosti i ne može da uspe.

Lider pobunjenika Aleksandar Zakarčenko predstavio je "ustav" i rekao da su predstavnici samoproglašenih "Narodnih republika" Donjeck i Lugansk, kao i predstavnici drugih regiona, došlo do dogovora da "objave uspostavljanje nove države, koja je naslednik Ukrajine".

Dokument, koji je objavila novinska agencija pobunjenika, navodi da bi Donjeck postao glavni grad, a Kijev bi dobio statu "istorijskog i kulturnog centra".

Vlasti u Kijevu u sukobu su sa proruskim pobunjenicima od 2014. godine, a konflikt je do sada odneo oko 10.000 života.

Za sada nije jasno zašto su pobunjenici odlučili da predlože ovakav plan, ali to verovatno za cilj ima da "pogura" njihov slučaj u zastalim mirovnim pregovorima, ocenjuje AFP.

Nakon izjave vlasti DNR o stvaranju Malorusije predsednik Ukrajine Petro Porošenko odgovorio je: Ukrajina će vratiti suverenitet nad Donbasom i Krimom.

- Projekat 'Novorusija' bio je sahranjen. Ukrajina će povratiti suverenitet nad Donbasom i Krimom - citirao je Porošenka njegov portparol Svjatoslav Cegolko na Tviteru.

Tagovi: