29.07.2017.

16:37

Foto:

Planeta

AMERI PROVOCIRALI NACIONALNU GARDU IRANA: Novi incident u Persijskom zalivu!

Kako se navodi, američki nosač i prateći brod približili su se iranskoj naftnoj platformi u Persijskom zalivu, a helikopter sa broda je leteo blizu brodova Iranske elitne revolucionarne garde.

Incident se dogodio u petak popodne, a američki čamci napustili su tu oblast odmah nakon toga.


Američka mornarička peta flota sa sedištem u Bahreinu nije bila dostupna za komentar.

Navodi se i da je to još jedan incident u nizu, jer je u utorak američki partolni čamac ispalio hice upozorenja blizu iranskog čamca za koji su američki mornari kazali "da im se opasno približio".

(VIDEO) AMERIKANCI VEĆ PRIZNALI PORAZ I POKUPILI PRNJE! Opusteli letnjikovci ambasade SAD u Moskvi!

Danas je održan i sastanak iranskog parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove sa zamenikom ministra spoljnih poslova i višim pregovaraačem Abasom Aragčijem, na kome su razmatrane mere kojima bi država mogla da odgovori na paket američkih sankcija koje se odnose i na tu zemlju.

Iranske snage smatraju da je prisustvo Amerikanaca u Zalivu provokacija i optužuju američku mornaricu za neprofesionalno ponašanje, naročito kod Ormudskog prolaza, na samom ulazu u Persijski zaliv, kroz koji se odvija trećina trgovine naftom.

Teheran i Vašington nemaju diplomatske odnose od 1979. godine kada su iranski militantni studenti napali američku ambasadu i uzeli 52 Amerikanca kao taoce, koje su držali 444 dana.

Tagovi: