10.09.2017.

12:27

Foto:

Planeta

NEVIĐENA BRUKA! Britanske turiste ostavili na cedilu pred uraganom: NE MOŽETE U AVION, NISTE AMERIKANCI!

Kako biše britanski "Telegraf", to je poslednji avion koji je poleteo pre nego što se uragan Hose spustio na to područje.

Liz Džekson (33) i njen momak Kreg Gest (34) iz Barnslija bili su na letovanju na ostrvu Sent Martin zajedno sa parom iz Notingema gde su preživeli snažni uragan Irma koji je opustošio to područje i do subote ujutru ih ostavio u hotelu sa samo jednom flašicom vode, bez hrane i struje dok su naoružani pljačkaši harali okolo pustošeći kuće i hotele.

Kako se navodi, oni su osetili olakšanje kada su ugledali kolonu džipova koja pristiže u pomoć turistima iz ruševina hotela.

Međutim, olakšanje je trajalo do trenutka kada su holandske spasilačke ekipe, uprkos tome što su imali mesta u vozilima, odbili da ih povezu, zato što nisu američki državljani.

Konvoj džipova holandske vojske stigao je u subotu do uništenog hotela "Rojal palm bič", u kojem su i Britanci odseli, da spasu stotine ljudi i ukrcaju ih na avion pre nego što uragan Hose pogodi ostrvo.

"Bilo je slobodnih mesta u džipovima, ali je njima rečeno da ne mogu da uđu jer nisu američki državljani, a da sa britanskom vladom ne postoji aranžman", rekao je za "Telegraf" brat Liz Džekson.

Kada je kolona holandskih vojnih džipova otišla, ostavljajući Britance, par se uputio ka oštećenom aerodromu, u nadi da će ipak nekako uspeti da se ukrcaju u vojni avion i napuste ostrvo, ali su tamo ponovo dobili odgovor negativan odgovor zvaničnika.

"Imamo samo letove za Amerikance. Oni odlučuju koga će prihvatiti. Možemo da šaljemo samo američke državljane trenutno", rekao im je holandski zvaničnik, koga su tom prilikom snimili.

U subotu uveče, avion je odleteo, a oni su ostali na aerodromu ne usuđujući se da idu na ulice niti da se vrate u ruševine hotela.

Oni su, navodi se, bili tamo sa porodicom iz Antigve, čijoj petogodišnjoj ćerki nije dozvoljeno da se ukrca zato što nema američko državljanstvo kao njeni roditelji.

Kako piše britanski denvnik, ne očekuje se da će pomoć Bitanije stići pre ponedeljka, do kada će uragan Hose već pogoditi tu oblast.

Tagovi: