30.09.2017.

21:25

Foto:

Planeta

ŠPANIJA NA NOGAMA, SPALJENA ZASTAVA KATALONIJE: Masovni protesti podrške jedinstvu zemlje, iz Madrida se proširili i na Barselonu!

21.22 - Demostranti koji se protive za sutra zakazanom referendumu o nezavisnosti Katalonije od Španije tokom večerasnjeg protesta u Barseloni popeli su se na prozore sedišta regionalnih gradskih vlasti, spalili katalonsku zastavu i pokušali da pocepaju transparent na kojem na katalonskom piše "Više demokratije".

Tanjug/AP

Na hiljade protivnika referenduma prethodno je uz pesmu mahalo španskim zastavama na demonstracijama ispred sedišta regionalne i gradske vlade u Barseloni, javio je Rojters.

Agencija je navela da je masa ljudi preplavila trg u centru Barselone ispred te zgrade.

Protivnici referenduma prethodno su marširali centrom Barselone u znak podrške jedinstvu Španije.

"Ne dopustite da vas prevare, Katalonija je Španija", poručili su učesnici protesta i pozvali katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da podnese ostavku.

Tanjug/AP

Pudždemon je poručio da se građani neće odreći svojih prava.

Katalonski lider je u izjavi za AFP obećao da će on i njegove pristalice glasati na referendumu uprkos protivljenju Madrida.

- Nećemo otići kući- dodao je Pudždemon koji tvrdi da regionalna vlada "ima sve na mestu kako bi se sve normalno odvijalo" na referendumu.

Pozvao je da se organizuje posredovanje kako bi se rešio "ozbiljan sukob" između njegove vlade i vlade u Madridu.

"Ukoliko opcija 'da' pobedi ili ako 'ne' pobedi – u bilo kom scenariju mora biti posredovanja jer stvari ne funkcionišu", rekao je Pudždemon za AFP.

Tanjug/AP

Ranije danas, hiljade građana okupilo se u Madridu u znak podrške jedinstvu Španije.

Neki od okupljenih zahtevali su da se uhapsi Pudždemon, koji je obećao da će referendum biti održan iako je španski sud odlučio da je glasanje neustavno.

Vlada španskog premijera Marijana Rahoja takođe je saopštila da je referendum ilegalan i obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da ga spreči.

Protesti podrške jedinstvu Španije su održani ranije u još nekoliko španskih gradova – Sevilji, Palma de Majorki, Barseloni i Santanderu.

 

Tagovi: