13.10.2017.

11:18

Foto:

Planeta

SUKOB MEĐU SEPARATISTIMA: Levičari pritiskaju Pudždemona da povuče odluku suspenziji!

Secesionistički nastrojena partija CUP je, u pismu Pudždemonu, navela da bi on trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost, prenosi AP.

Španska vlada zapretila je da će aktivirati mere bez presedana kako bi preuzela kontrolu nad katalonskom samoupravom ukoliko Katalonija nastavi sprovođenje planova o otcepljenju.

Centralne vlasti dale su Pudždemonu rok do ponedeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u parlamentu ranije ove nedelje.

Tanjug/AP

Pudždemon je tada rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

I Katalonska separatistička grupa Asemblea National Katalana (ANC) povala je danas Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

- Dalja suspenzija proglašenja nezavisnosti nema smisla s obzirom na to da Madrid odbija bilo kakav dijalog - navodi se u kratkom saopštenju.

 

Tagovi: