28.10.2017.

20:06

Foto:

Planeta

PORTPAROL VLADE ŠPANIJE ZAPRETIO LIDERU KATALONIJE: Reagovaćemo ukoliko Pudždemon ODBIJE DA ODE SA VLASTI!

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je u intervjuu Rojtersu da Pudždemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

Pudždemon je ranije danas u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smenjenom predsedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Tanjug/AP

Međutim, Mendes de Vigo je za Rojters kazao da Pudždemon treba da se "spremi za naredne izbore".

- Siguran sam da, ukoliko Pudždemon bude učestvovao na ovim izborima, moći će da izvede to demokratsko suprotstavljanje- rekao je portparol španske vlade.

Mendes de Vigo je naveo da je "uveren da će se regionalna katalonska policija pridržavati zakona" nakon što je vlada u Madridu razrešila danas dužnosti šefa policijskih snaga poznatih pod nazivom "Mosos d''Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera i druge regionalne policijske zvaničnike.

Upitan šta će se desiti ukoliko Pudždemon bude sudski gonjen, portparol vlade Španije je odgovorio da su pravosuđe u toj zemlji i politička ovlašćenja odvojene stvari i da "niko nije iznad zakona", bez detaljnijeg objašnjenja šta to znači.

TAJNI MANEVAR LIDERA KATALONACA: Pudždemon se potpisao kao PREDSEDNIK VLADE, A NE REPUBLIKE?!

PUDŽDEMON SE OBRATIO KATALONCIMA: Pozivam vas da pružite NENASILAN OTPOR odluci španske vlade!

(VIDEO) ŠPANSKE MERE PROTIV NEZAVISNOSTI KATALONIJE: Raspušten pokrajinski parlament, raspisani izbori, SMENJEN PUDŽDEMON!

Tagovi: