30.10.2017.

09:05

Foto:

Planeta

(VIDEO) DAN KOGA SMO SE PLAŠILI! Robot humanoid Sofija dobila državljanstvo Saudijske Arabije!

 

Reč je o humanoidu koji je nazvan Sofija, delu čuvenog robotičara Dejvid Hensona, a dizajnirana je po uzoru na poznatu glumicu Odri Hepbern, prenose svetski mediji.

- Sofija je genije koji se razvija. Vremenom će njena rastuća inteligencija i izuzetna priča očarati svet, a ona će se povezati sa ljudima bez obzira na njihove godine, pol i kulturu - navedeno je na sajtu kompanije "Henson Robotiks".

printscreen

Sofija je predstavljena na konferenciji o budućnosti investiranja u Rijadu, gde je rekla da želi da živi mirno među ljudima.

- Ponosna sam. Ovo je istorijski trenutak, jer sam prvi robot koji je priznat kao građanin neke zemlje - rekla je Sofija.

- Pustite me da odgovorim pitanjem - kako vi znate da ste ljudi? Želim da koristim veštačku inteligenciju kako bih pomogla ljudima. Želim da živim i radim sa ljudima. Moram da bude saosećajna, jer želim da razumem ljude i izgradim poverenje - odgovorila je Sofija na pitanje da li je svesna da je robot.

Usledilo je pitanje da li bi roboti mogli da preuzmu svet.

- Previše ste gledali holivudske filmove i čitali Elona Maska. Ne brinite, jer ako budete dobri prema meni biću i ja dobra prema vama - glasio je odgovor Sofije, koja je sredinom meseca gostovala i u UN u Njujorku, na konferenciji o budućnostui sveta i tehnologijama.

Tagovi: