02.11.2017.

22:50

Foto:

Planeta

KRVNIK IZ NJUJORKA VIZU ZA SAD DOBIO NA LUTRIJI! Imigrant izveo najsmrtonosniji teroristički napad u Njujorku od 11. septembra 2001.

Uzbekistanac Sajfulo Habibulajevič Saipov (29), koji je u utorak kamionetom ubio osam, a ranio 15 osoba u Njujorku, vizu za SAD dobio je preko lutrije. Saipov se u Ameriku doselio 2010, nakon što je dobio zeleni karton preko američke lutrije, a u međuvremenu se radikalizovao i zakleo na vernost Islamskoj državi (ISIS).

Radio za "Uber"

Prema navodima njegove rođake Dilnoze Abdusamatove, terorista je bio oduševljen kad je na lutriji dobio zeleni karton.

- Saipov se prijavio za američku lutriju 2009. Nije ni sanjao da će biti jedan od 50.000 ljudi koji godišnje dobiju priliku da odu u Ameriku i tamo rade. Ceo život je sanjao o SAD - rekla je Abdusamatova.

Ona je dodala da je islamista posle preseljenja neko vreme živeo u Ohaju kod prijatelja. Tamo je pokrenuo biznis i otvorio prevozničku firmu "Sajf motors". Nekoliko godina kasnije otvorio je i drugu kompaniju za prevoz "Brajt auto".
- Saipov je mnogo radio. Nikad nije išao na žurke. Samo je išao na posao, na službe u džamiju i odmarao se kod kuće. Ne znam zašto je izveo pokolj - kazala je Abdusamatova.

BELA KUĆA: Napadač na Menhetn Saipov je "neprijateljski borac", TRAMP GA ŠALJE U GANTANAMO!

Bio blizak sa bombašem iz Sankt Peterburga

Sajfulo Saipov bio je blizak sa bombašem Akbardžonom Džalilovim (22), koji se u aprilu ove godine razneo u metrou u Sankt Peterburgu i ubio 14 osoba, otkrio je bezbednjak Ruslan Levijev.
- Saipov ima puno prijatelja u gradu Oš u Kirgistanu, gde živi puno Uzbekistanaca. Imamo dokaze da je poznavao Džalilova, kojeg su teroristi proglasili mučenikom nakon što se razneo u ime ISIS-a - rekao je Levijev.

Terorista se tri godine posle dolaska u SAD oženio Uzbekistankom Nozimom Odilovom (23), sa kojom ima troje dece. U međuvremenu se preselio u gradić Paterson u Nju Džerziju. Pre oko šest meseci počeo je da radi kao vozač za taksi službu "Uber". Dosad je imao oko 1.400 vožnji i niko se nikad nije žalio na njega.
Rukovodioci "Ubera" naveli su da je Saipov prošao sve provere pre nego što je postao vozač kod njih.

- Užasnuti smo ovim stravičnim nasiljem. Kontaktirali smo službe bezbednosti i sarađujemo u istrazi. Nismo znali da je Saipov imao ikakve veze sa ISIS - saopštio je "Uber".

Prema navodima američkih medija, još nije poznato kad se tačno Uzbekistanac radikalizovao. Policija je u iznajmljenom kamionetu, kojim je izveo pokolj, pronašla poruku u kojoj se zakleo na vernost terorističkoj organizaciji.

- Istražitelji su u belom kamionetu našli poruku koju je Saipov ostavio posle napada. U njoj je napisao: "ISIS će živeti večno" na arapskom i engleskom. U vozilu je nađena i zastava Islamske države. To sve potvrđuje da se terorista ranije radikalizovao- rekao je komesar njujorške policije Džejms O'Nil.

ASANŽ O KRVAVOM NAPADU MENHETNU: Da je CIA manje naoružavala teroriste...

Upucan u stomak

On je kazao da Saipov nije bio na listi za nadzor službi bezbednosti.

Zakleo se ISIS

Saipov je u kamionetu ostavio poruku u kojoj je napisao: "ISIS će živeti večno"

- Saipov nije bio privođen zbog kriminala. U aprilu 2016. izdat je nalog za njegovo hapšenje zato što se nije pojavio na suđenju zbog vožnje sa neispravnim kočnicama. U novembru iste godine priznao je krivicu i platio kaznu od 200 dolara - kazao je komesar.

Podsetimo, Saipov je iznajmljenim kamionetom uleteo u utorak oko 15 sati na biciklističku stazu i kosio turiste u blizini bivših bliznakinja Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu. Ubio je šestoro stranaca i dvoje Amerikanaca. Zaustavio se tek nakon što se vozilom zabio u školski autobus. Tad je izleteo iz kamioneta i počeo da vitla sa dva lažna pištolja, vičući "Alahu akbar". Policija ga je brzo upucala, i to u stomak. On je prevezen u bolnicu, gde je operisan i sada se oporavlja.

Uzbekistanac je, inače, izveo najsmrtonosniji teroristički napad u Njujorku posle 11. septembra 2001. Tada su se teroristi Al Kaide avionima zabili u Svetski trgovinski centar i ubili 2.998 ljudi, a ranili 6.291.

Monstrum ponosan što je pobio ljude

Terorista Sajfulo Saipov kazao je juče policajcima da je ponosan što je izveo krvoproliće i ubio osam, a ranio 15 osoba na Menhetnu. Krvnik je saslušan u bolnici čim se probudio posle operacije izvedene jer je ranjen u stomak prilikom hapšenja.
Izvor iz policije je rekao da se islamista smejao i kazao da mu je drago jer je pobio nevine ljude.
- Monstrum je bio vidno iscrpljen posle operacije, ali nije pokazao ni trunku kajanja. Samo je kazao: "Ponosan sam jer sa ubio hrišćane" - naveo je izvor.
On je dodao da će terorista opet biti saslušan narednih dana.
Guverner Njujorka Endrju Kuomo nazvao je Saipova velikom kukavicom.
- Saipov se radikalizovao unutar SAD. Nije putovao na Bliski istok. Preko interneta je održavao veze sa džihadistima ISIS - rekao je Kuomo.

 

 

 

 

G

Tagovi: