08.12.2017.

08:02

Foto:

Planeta

JUNKER: Može da se pređe na novu fazu Bregzita!

- Dovoljan napredak postignut je u razgovorima o Bregzitu. Otvara se put za buduće odnose EU i velike Britanjje - izjavio je Junker, a preneo BBC.

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastaće se danas u Briselu sa britanskom premijerkom Terezom Mej posle čega će se obratiti medijima, a iz kabineta predsednika Evropske komisije upućena je poruka koja ukazuje da je postignut dogovor o Bregzitu. 
Da već ima nekog nagoveštana o napretku pregovora o "razvodu" Velike Britanije i Evrospke unije nagovestio je Junkerov glavni savetnik Martin Selmajr, koji je na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa. 

I Junker, Selmajr i glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije imali su jutros radni doručak sa britanskom premijerkom Mej.

Tagovi: