20.12.2017.

13:25

Foto:

Planeta

EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA: Evropska unija ukida pravo glasa Poljskoj!

Aktiviranjem tog člana, Evropska komisija je pokrenula proceduru oduzimanja prava glasa Poljske u kolektivinim odlukama EU.

Takvu odluku je prethodno najavila agencija Rojters, istakavši da se radi o potezu “bez presedana“ kojim se zvanična Varšava kažnjava zbog kršenja pravila Evropske unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

Do ovog poteza je došlo zbog toga što Varšava nije želela da odustane od reforme sudstva, i, kako kažu iz Brisela "ozbiljno narušava" evropske vrednosti novim zakonima, koji temeljno preoblikuju pravosudni sistem te zemlje. 
Donji dom parlamenta Poljske usvojio je dva nova zakona kojima je konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda stekla kontrolu nad Vrhovnim sudom Poljske i nad Državnim savetom za pravosuđe, telom koje postavlja sudije. Kritičari veruju da ta dva zakona, s drugim ranije usvojenim, poništavaju nezavisnost pravosuđa i stavljaju ga pod političku kontrolu vladajuće stranke. 

Zakone tek treba da usvoji Senat, gornji dom parlamenta, što bi moglo da se desi u petak, posle čega njih treba da potpiše i predsednik Poljske Andžej Duda.

Tagovi: