25.12.2017.

20:11

Foto:

Planeta

TRAMP ŠALJE ORUŽJE ZA UBIJANJE RUSA! SAD prešle crvenu liniju u odnosu sa Moskvom, PUTIN PREKO OVOG NEĆE PREĆI TEK TAKO!

Američki predsednik Donald Tramp doniraće Ukrajincima tokom 2018. oružje vredno čak 500 miliona dolara, objavio je u subotu Stejt department. Iako Vašington tvrdi da je naoružanje "defanzivno", Rusi smatraju da su SAD takvom odlukom prešle crvenu liniju i da je cilj svega novo razbuktavanje rata protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Putin: Nećemo sukob, ali ruski interesi su najbitnijiRuski predsednik Vladimir Putin poručio je u subotu da njegova zemlja ne želi sukobe, ali samo ako interesi ruskog naroda ne budu trpeli.
- Ne tražimo rat ni protiv koga. Ali nikad nećemo žrtvovati bezbednost i interese ruskog naroda - poručio je Putin na skupu partije Jedinstvena Rusija.

Krvava donacija

Stejt department doneo je kontroverznu odluku u petak, pošto je usvojen Zakon o nacionalnoj odbrani, a oružje će od januara 2018. početi da stiže u Kijev. Portparolka tog tela Heder Nauert navela je da je Tramp istog dana odobrio plan i on je odmah stupio na snagu.

- Ukrajini ćemo poslati 35 raketnih lansera FGM-148 i 210 protivtenkovskih raketa "džavelin", koje su proizvedene u SAD. Kijevu će biti isporučen i paket od nekoliko stotina najmodernijih snajperskih velikokalibarskih pušaka "baret M107A1", koje imaju maksimalan domet do čak četiri kilometra i vrede najmanje 41,5 miliona dolara. Cela pošiljka iznosi 500 miliona - rekla je Nauertova.

Ona je navela da je cilj da Ukrajinci unaprede svoju odbranu.

KIJEV GASPROMU MORA DA PLATI DVE MILIJARDE DOLARA: Presuda iz Štokholma ZNAČI BANKROT UKRAJINE?!

- Kijevu ćemo pružiti pomoć da bi branio suverenitet i teritorijalni integritet - kazala je portparolka.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji već više od dve godine traži naoružanje od SAD, zahvalio je juče Trampu na Tviteru.

- Američko oružje stiže u ruke ukrajinskih vojnika. Cilj nam nije napad, već odbijanje agresora i zaštita naših vojnika i civila. Ovo je transatlantska vakcinacija protiv ruskog virusa agresije - napisao je Porošenko na Tviteru.

Hoće da seju smrt

Iako i SAD i Kijev tvrde da je svrha oružja odbrana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je cilj u stvari ubijanje proruskih civila na istoku Ukrajine.

Ap/Fotoilustracija

- Amerikanci će izazvati novo krvoproliće u Donbasu. To oružje izazvaće nacionaliste da ponovo ubijaju i seju metke po Donjecku i Lugansku. Mi to nećemo mirno gledati - upozorio je Peskov.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kazao je da su Amerikanci prešli crvenu liniju.

AKO KIJEV KRENE NA DONBAS UKRAJINA ĆE NESTATI! Neće je spasti ni NATO niti SAD! MOSKVA PREDOČILA POROŠENKU KAKO STOJE STVARI

- Vašington nije posrednik, već saučesnik u raspirivanju rata. Tražićemo hitan sastanak Saveta bezbednosti - poručio je Rjabkov.

Pre ovoga, SAD su nekoliko puta pokušavale da pošalju oružje Ukrajini, ali bezuspešno. Jedan do razloga je bio i protivljenje bivšeg predsednika Baraka Obame.

UKRAJINA: NATO SPASI NAS OD SRBA: Kijev se baš ničeg ne stidi, nastavlja da proziva našu zemlju!

Podsetimo, građanski rat na istoku Ukrajine između Kijeva i proruskih snaga počeo je u martu 2014. posle krvavih protesta na Majdanu. Najžešće borbe vodile su se do početka 2015, kad je stradalo najmanje 15.000 osoba. Mir je zaključen 11. februara 2015. u Minsku, ali su se nastavile borbe manjeg intenziteta.

Šta Ameri šalju Ukrajincima

- 35 raketnih lansera FGM-148 "džavelin", koji mogu da nose bojeve glave- 210 protivtenkovskih raketa "džavelin"- Nekoliko stotina komada najmodernijih snajperskih pušaka "baret M107A1", koje imaju maksimalan domet do četiri kilometra, i municiju za njih- 500 miliona dolara vredna je celokupna pošiljka

Tagovi: