16.01.2018.

15:20

Foto:

Planeta

AMERIKA UNIŠTAVA CEO SVET: Sergej Lavrov, ministar spoljih poslova Rusije UKAZAO NA UZROK SVIH PROBLEMA!

Amerika uništava ceo svet, zaključak je ruskog ministra Sergeja Lavrova. On smatra da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa tokom 2017. izazvala velike tenzije svojim postupcima i pretnjama da će silom rešiti svetske krize.

Tako je Vašington vojnim delovanjem pogoršao situaciju u Siriji, uništio priliku za pregovore između Izraelaca i Palestinaca priznanjem Jerusalima za glavni grad Izraela, doveo svet na ivicu nuklearnog rata preteći Severnoj Koreji, na pragu je da uništi i iranski nuklearni sporazum i konstantno provocira Rusiju.

Situacija nimalo laka

Šef ruske diplomatije je juče na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi rekao da prošla godina nije bila nimalo laka u geopolitičkom smislu zbog Amerike.- Više kriznih žarišta ostalo je aktivno u raznim regionima, od Bliskog istoka i Severne Afrike, do našeg suseda Ukrajine. Poslednjih meseci u godini situacija se drastično pogoršala zbog pretnje Vašingtona da će vojnim merama rešiti situaciju na Korejskom poluostrvu. Pretnje su upućene i Avganistanu. Takođe, najnovije izjave iz SAD ne ulivaju optimizam u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom - naveo je Lavrov.

Provokacija Rusije
Vašington se plaši fer konkurencije na svim poljima, a naročito kad je u pitanju energetika
Sergej Lavrov

Dodao je da američki planovi formiranjem granične bezbednosne snage u Siriji ne pomažu rešenju krize.
- Amerikanci obučavaju 30.000 ljudi u te svrhe, a među njima su Kurdi i bivši teroristi. Turska je već reagovala, poručivši SAD da odustanu o toga. Za Rusiju to dovodi u pitanje sirijski teritorijalni integritet. Takođe, tu je i pitanje odnosa između Turske i Kurda. Taj američki jednostrani potez ne doprinosi rešenju problema. Svi mi čekamo objašnjenje Vašingtona - rekao je Lavrov.

LAVROV: KINA ĆE 2018. POSTATI NAJJAČA SILA! Ruski diplomata tvrdi da se rađa multipolaran svet!

Tanjug/AP


- Palestinci su godinama, malo po malo, pristajali na ustupke, a za to nisu dobili ništa. Uprkos tome, konačno su bili spremni na direktne razgovore s Izraelom, bez ikakvih preduslova. Rusija je bila spremna da bude domaćin tih razgovora. To je sada propalo - objasnio je Lavrov.

Makedoniji daju ime da bi ušla u NATO

Šef ruske diplomatije smatra da je nedavno intenziviranje razgovora o zvaničnom imenu Makedonije povezano sa željom SAD da prime tu državu u NATO.
- Pregovori su se aktivirali tek kad su SAD odlučile da Makedonija treba da bude u NATO - rekao je Lavrov.

Kako je istakao, Moskva će razgovarati sa predstavnicima UN i EU bez SAD, kako bi se dogovorili o daljim zajedničkim koracima.
Kad je reč o Severnoj Koreji, šef ruske diplomatije naveo je da je Moskva spremna da podrži direktne razgovore između svih strana uključenih u severnokorejsku raketnu krizu.
- Rusija i Kina predlažu smirivanje tenzija i zamrzavanje konflikta, dok SAD prete vojskom. Međutim, sila ne pomaže rešenju krize- objasnio je Lavrov.

(VIDEO) LAVROV BRUTALNOM ŠALOM PONIZIO ZAEVA I SKOPLJE: Nadam se da svi shvataju zašto Makedonija mora da menja ime!


Pritisak na Evropu

Poseban problem je i najava postavljanja američkog raketnog sistema u Japanu.
- To ugrožava odnose SAD i Rusije. Čuli smo da će Japan upravljati tim sistemom, a da Amerika neće imati nikakve veze s tim. Nažalost, mi u to sumnjamo - naglasio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova osvrnuo se i na američki pritisak na Evropu da ne prihvati ruski gas.
- Vašington pokušava da primora Evropu da odbije projekat Severni tok 2. To ukazuje na to da se Vašington plaši fer konkurencije na svim poljima, a naročito kad je u pitanju energetika i snabdevanje Evrope gasom. Umesto ruskog gasa, SAD žele da Evropi prodaju svoj skuplji tečni gas - kazao je Lavrov.

Zapad više nije dominantan, SAD se ne mire s tim

Lavrov smatra da Zapad gubi dominantnu ulogu u svetu, a da SAD sa time ne mogu da se pomire. Dodatno, on misli da se Trampova administracija boji konkurencije u međunarodnoj areni.
- Amerikanci su poznati po tome što se osećaju specijalnima, pa se i dalje oslanjaju na to. Međutim, realnost je da Zapad gubi dominantan položaj u svetu, postoje novi centri moći, rađaju se nove moćne kuće. Nažalost, naše kolege iz SAD i njihovi saveznici i dalje žele da sprovode svoju volju putem diktata i ultimatuma. Ne žele da čuju mišljenja drugih centara moći. Zbog toga ne žele ni da prepoznaju realnost, a to je formiranje multipolarnog sveta - istakao je Lavrov.

Tagovi: