21.02.2018.

17:10

Foto:

Planeta

OTVORENI RAT SAD PROTIV PUTINA: Svim američkim ambasadama naređeno da utiču na zemlje-domaćine da ne posluju sa Rusijom!

Nauert je istovremeno priznala da su sve američke diplomatske misije po svetu dobile nalog da zemlje-domaćine odvraćaju od zaključivanja poslova sa Rusijom ,pre svega sa njenom industrijom.

Nešto ranije iz Vašingtona je saopšteno da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine, ali njena dejstva nisu uticala na ishod glasanja.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je u obrazloženju navela: "Predsednik Tramp je mnogo puta o tome govorio. On nikada nije tvrdi oda se Rusija nije mešala, ali jeste - da to nije uticalo na rezultate izbora. Sasvim određeno: Trampov predizborni štab sa tim mešanjem nije imao nikakve veze niti ga je podržavao".  
Istovremeno, Bela kuća je objavila i da je Tramp naložio državnom sekretaru Reksu Tilersonu da zajedno sa Pentagonom proanalizira da li Rusija krši odredbe sporazuma o strateškom razoružanju i raketama malog i srednjeg dometa. Pritom je apostrofirao balističku raketu Rubež-26.

Ova raketa predstavlja unapređivanje mogućnosti interkontinentalne balističke rakete "Jars".

Po tvrdnjama stručnjaka, "Rubež" će imati maksimalni domet od 12.000 kilometara a nosiće dirigovane nuklearne bombe radi lakšeg probijanja protivničke (američke) protivraketne odbrane.

Amerikanci tvrde da "Rubež može gađati i ciljeve na udaljenostima od 2-6 hiljada kilometara i smatraju da Rusija time krši odredbe sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa".

Po tom sporazumu koji zabranjuje rakete dometa 500 do 5.500 kilometara, SSSR je uništio 1.856, a SAD 846 raketa.

Tanjug

Rusija trenutno u dežurnom stanju drži 1.561 nuklearnu bombu na 501-om nosaču (rakete, brodovi, avioni, podmornice), a Sjedinjene države - 1.393 na 660 nosača.

Tagovi: