02.03.2018.

21:43

Foto:

Planeta

(VIDEO) PUTIN: RUSIJA JE SADA NAJMOĆNIJA NA SVETU: Braniće i svoje saveznike, MEĐU KOJIMA JE I SRBIJA!

Rusija je sada najmoćnija vojna sila na svetu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. On je u godišnjem obraćanju poslanicima oba doma parlamenta rekao da je Rusija napravila najmodernije strateško oružje, kakvo svet dosad nije video i obećao da će ga, ako treba, iskoristiti u odbranu zemlje i svojih saveznika, među kojima je i Srbija. 

Rusija nezaustavljiva

Putin je naveo da je Rusija strahovito povećala snagu svog strateškog naoružanja. U pitanju su rakete i nuklearne bojeve glave 20 puta brže od zvuka, koje ne može da detektuje nijedan antiraketni sistem, projektili koji mogu da pogode bilo koju tačku na planeti i imaju nuklearni pogon, podvodni dronovi koji mogu da unište nosače aviona, lasersko oružje... 

Mala nuklearna bojeva glavaRusija je razvila toliko malu nuklearnu bojevu glavu da mogu da je nose krstareće rakete.

- To znači da su svi napori Amerike da stekne vojnu nadmoć u svetu bili uzaludno trošenje para i truda. Sve ono čega ste se plašili upravo se dogodilo. Sve što ste hteli da zaustavite svojom politikom niste uspeli. Niste uspeli da zaustavite Rusiju - poručio je ruski predsednik Amerikancima.

On je istakao da je njegova zemlja razvila strateško oružje, koje ne koristi balističke putanje.

- To znači da su protivraketni sistemi beskorisni u borbi protiv njih - objasnio je Putin.

Kako je dodao, Rusija je naterana da radi na unapređenju svog strateškog arsenala nakon što se Amerika 2002. povukla iz Sporazuma o ograničenju balističkih raketa (ABM), koji je potpisan između SSSR i SAD 1972, a imao je za cilj da spreči preventivni nuklearni napad.

- Rusija je molila Vašington da ne krši ABM sporazum, ali je sve bilo uzalud. Amerika je svoje raketne sisteme postavila kako u svojoj zemlji, tako i van njenih granica. Stoga smo morali da razvijemo naš odbrambeni sistem kao odgovor na američko postavljanje raketa van njene teritorije, u blizini ruskih granica - objasnio je Putin.

- Lično sam još 2004. otvoreno upozorio da Rusija radi na tome da zaobiđe američki antiraketni sistem. Međutim, SAD su izabrale da ignorišu to upozorenje i nisu nas slušale. E sad će nas slušati - istakao je ruski lider.

Rakete na nuklearni pogon
Krajem 2017 uspešno je testirana raketa na nuklearni pogon. To nema nijedna zemlja na svetu

Amerika, prema njegovim rečima, treba da preispita svoj stav, treba da penzioniše zagovornike rata i prestane da ugrožava celu planetu u ime svojih ambicija.

- Spremni smo da upotrebimo svoje oružje, uključujući nuklearno, ukoliko Rusija ili neki naš saveznik bude napadnut. Niko u to ne treba da sumnja - rekao je šef Kremlja. 

SAD hoće nuklearni rat

Putin smatra da nove američke nuklearne postavke povećavaju mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. 

- Ma koliko umirujućih reči da neko upotrebi iza zatvorenih vrata, mi znamo da čitamo šta je napisano. A piše da oni to oružje mogu upotrebiti kao odgovor na običan, konvencionalni napad, čak i na sajber-napad - rekao je Putin.

Lasersko oružje
Putin je otkrio da Rusija uveliko radi na laserskom oružju, ali da je još rano otkrivati detalje o tome. 

Zato je još jednom ponovio da će na upotrebu bilo kakvog nuklearnog oružja odgovoriti svom silom.

- Moja je dužnost da ovo kažem: Upotreba bilo kakvog nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika, bilo da je malog intenziteta, srednjeg ili nekog drugog, biće smatrana nuklearnim napadom na našu zemlju. Odgovor će biti trenutan sa svim relevantnim posledicama - rekao je Putin. 

Teška interkontinentalna balistička raketa

Konstruktori su stručnjaci ministarstva odbrane zajedno sa organizacijama aerokosmičke industrije. Raketa "sarmat" je teška 200 tona. Ima kratku aktivnu fazu letenja, što komplikuje njeno presretanje antiraketnim sistemima. Tu raketu je moguće opremiti nuklearnim bojevim glavama, uključujući i one hipersonične.

Krstareća raketa neograničene dužine leta

Krstareća raketa sa neograničenom dužinom leta može da pogodi bilo koju tačku na planeti i zaobiđe antiraketne sisteme. 

Kako bi letela neprimećeno, raketa može da menja putanju i visinu, tako da može da leti i među planinama u klancima, kanjonima...

Hipersonična glajding bojeva glava

Rusija je razvila glajding (plutajuću) bojevu glavu bržu od zvuka nazvanu "avangarda". Ona može da dostigne brzinu od 20 maha, odnosno 24.696 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas). 

- To je kao vatrena kugla, koju možete da navodite do cilja - objasnio je Putin.

Ta bojeva glava je testirana i ušla je u serijsku proizvodnju. 

Hipersonična raketa

Još jedno od naprednog oružja koje Rusija ima jeste hipersonični raketni sistem. On je testiran, a od 1. decembra 2017. pilot-model je postavljen u južnoj Rusiji. 

To oružje nazvano je "kinžal" (bodež) i može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Podvodni stelt dron

Rusija je proizvela podvodni dron ogromne izdržljivosti sa stelt tehnologijom i nuklearnim reaktorom, koji je manji i moćniji nego kod ranijih modela. 

Tagovi: