28.03.2018.

19:57

Foto:

Planeta

EKVADOR PRESEKAO ASANŽU KOMUNIKACIJU VAN AMBASADE U LONDONU: Osnivač Vikiliksa ostao bez društvenih mreža!


Navodi se da su zvaničnici vlade saopštili da ovoj meri pribegavaju kao odgovor na nedavne Asanžove aktivnosti na društvenim mrežama.

AP navodi da Asanžu, prema sporazumu koji je postigao s ekvadorskom vladom, nije dozvoljeno slanje bilo kakvih poruka koje bi mogle da predstavljaju mešanje u odnose ove južnoameričke države sa drugim zemljama.

Asanž već više od pet godina živi u ambasadi Ekvadora u britanskoj prestonici, nakon što su mu ekvadorske vlasti dodelile azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi seksualne prirode i mogućnost da potom bude prebačen u SAD, koje ga potražuju zbog informacija koje je objavio Vikiliks.

Ekvador je, podsetimo, početkom ove godine dodelio  Asanžu državljanstvo te zemlje. Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora saopštilo je tada da su zvaničnici odlučili da Asanžu dodele državljanstvo, dok se ne nađe način za rešavanje njegove situacije.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova odbacio je zahtev Ekvadora da Asanžu, koji je rodjen u Australiji, odobri diplomatski status. 

Tagovi: