07.04.2018.

09:46

Foto:

Planeta

DRAMATIČNO U KALIFORNIJI: Oluja "Ananas ekspres" donela obilne padavine, moguća klizišta, odroni i poplave!

Nacionalni park Josemiti je zatvoren, a oluja preti da pokrene klizišta u saveznoj američkoj državi, koja je pretrpela stravične posledice požara prošle jeseni.
Oluja bi mogla da predstavlja i prvi test za delimično popravljeni deo najviše brane u SAD, koja se zamalo srušila prošle godine, prenosi AP. 

Tanjug/AP

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je u mnogim oblastima palo oko pet centimetara kiše u protekla 24 časa, dok je u mestu Venado u okrugu Sonoma palo skoro 12 centimetara kiše, prenosi AP. 


Zbog poplava su zatvoreni pojedini putevi, a na međunarodnom aerodromu u San Francisku otkazano je oko 150 letova, dok su ostali letovi odloženi za sat vremena ili više. 

U međuvremenu, zvaničnici paze na jezero Orovil, gde bi oluja mogla da predstavlja prvi test za prelivnik brane, koji je uništen prošle godine. 

Tanjug/AP

Vlasti navode da će možda upotrebiti prelivnik ukoliko nivo vode dostigne 253 metara.

Voda je trenutno na nivou od oko 241 metar. 

Kako je ranije najavljeno, na planinama u regionu Santa Kruza moglo bi da padne i do 20 centimetara kiše za tri dana, zbog čega meterolozi upozoravaju na moguće poplave, klizišta i odrone.

Tagovi: