22.05.2018.

18:04

Foto:

Planeta

(VIDEO) KRENUO NAPAD NA DONBAS?! Kijev steže obruč oko Donjecka, Ukrajina ubeđena da PUTIN NEĆE REAGOVATI!

Neimenovani oficir ukrajinske vojske objašnjava da će, ako oružane snage Kijeva preuzmu kontrolu nad uzvišenjem, vojska Donjecke Narodne Republike predati Gorlovku bez borbe, pošto "nema smisla da se tamo pogine".

- Gorlovka je okružena povoljnim uzvišenjima, uključujući i onima u selu Južni. Onaj ko vlada uporišnim položajima na ovim uzvišenjima, zapravo vlada gradom. Sa njih se lako gađa ceo grad - rekao je oficir.

Samim tim, nastavio je on, Gorlovka je strateška odskočna daska za ofanzivu na Debaljcevo i Jenakijevo. 

- Na taj način se steže obruč oko Donjecka. Pogotovo zato što Oružane snage Ukrajine formalno ne krše Minske sporazume - uzvišenja oko Gorlovke se odnose na tzv. 'sivu zonu'. I mi imamo puno pravo da zauzmemo 'sivu zonu', takvo kretanje se ne računa kao ofanziva - dodao je oficir.

Poslednjih dana kijevske snage vrše intenzivne napade na pravcu Gorlovke, Prema saopštenju Operativne komanda DNR poslednjih dana poginulo je 10 vojnika kijevskih snaga, a uništen im je tenk i oklopno vozilo. Kako je saopšteno Vojska Donjecke Narodne Republike potpuno kontrolišu situaciju na liniji razgraničenja.

NAPAD TERORISTA U DONBASU: Bomba u autobusu ubila jednu osobu I POVREDILA DVOJE DECE!

Podsaetimo, poznati ruski politikolog Sergej Markov opisao je scenario osvajanja samoproglašenih republika u Donbasu prema kojem bi početkom juna ukrajinska vojska krenula u blickrig protiv Donbasa, uslovljajajući Kremlj ili da izda narodne republike ili će Kijev uticati da Svetsko prvenstvo u fudbalu ne bude realizovano

Oba scenarija idu u prilog Kijevu. Markov je svoju tezu potkrepio činjenicama da NATO planira da izvrši vojne vežbe na ruskoj granici početkom juna, piše Nezavisimaja gazeta.

AP/fotomontaža

Postalo je sasvim jasno da će izbiti novi rat u Donbasu. U Rusiji 14. juna počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu. U periodu od 3. do 15. juna biće izvedene vojne vežbe na ruskoj granici, u baltičkim zemljama u kojima učestvuje 19 zemalja. 

(VIDEO) NA NIŠANU LAZANSKOG: Crna Gora nije srpska, već provincija NATO i Velike Albanije!

To naravno nije napad na Rusiju, već upozorenje da Rusi ohlade glavu. NATO smatra da se baš u tom periodu mogu usijati ruske glave. Zašto? Odgovor je očigledan, u to vreme će doći do ratnih huškanja u Donbasu. Rusija će se naći pred teškim izazovom: ili Donbas ili Svetsko prvenstvo u fudbalu, napisao je Markov na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, u periodu od 3. do 5. juna može početi rat. 

Plan vojnih vežbi NATO-a na ruskoj granici opisan je na estonskom portalu EER:

- U junu će u baltičkim zemljama, Poljskoj i na Baltičkom moru biti realizovana serija vojnih vežbi Severnoatlantske alijanse. Od 3. do 15. juna u Letoniji, Poljskoj, Estoniji i Litvaniji biće održana međunarodna vežba 'Sajber napad', u kojoj će učestvovati 18.000 vojnika iz 19 zemalja-članica NATO-a i partnera Alijanse."

Za učešće na tim vojnim vežbama iz Nemačke u Letoniju i iz Češke i Poljske u Litvaniju biće poslato blizu 11.000 jedinica vojne tehnike iz SAD.

Ap/Fotoilustracija

U Letoniju će ta tehnika stići preko tzv. Suvalskog korodora, graničnog dela između Letonije i Poljske, koji se graniči sa Kalinjingradom na zapadu i sa Belorusijom na istoku. 

(VIDEO) ENGLESKI HULIGANI PRETE RUSIMA: Spremamo osvetu i BIĆE BRUTALNA!

Istovremeno će u Litvaniji biti održana i nacionalna vežba „Grom Perkunusa" u kojoj će učestvovati skoro 9.000 vojnika, kao i vežba "Čvrst kobalt" u regiji Kaunas.

Tagovi: