31.05.2018.

22:09

Foto:

Planeta

(VIDEO) SAD NEĆE MIRNO POSMATRATI MUNDIJAL U RUSIJI, niti dozvoliti Putinu da se kupa u slavi, DONBAS DA BUDE NA OPREZU!

Sportski događaji su odlične prilike za primenu "meke moći". Adolf Hitler je otvorio Olimpijske igre u Berlinu 1936. kako bi projektovao sliku miroljubive, benigne Nemačke. Zapadnom svetu nije smetalo da učestvuje u takvom događaju.

Ali kad se radi o Rusiji, zaostavština dva događaja kojim je ova zemlja bila domaćin je ukaljana političkim kontroverzama. Radi se o letnjoj Olimpijadi u Moskvi 1980. i zimskoj Olimpijadi u Sočiju 2014.

Godine 1980, zapadni svet predvođen Amerikom je bojkotovao događaj u znak protesta protiv sovjetske intervencije u Avganistanu. Onda je 2014. Zapad skrenuo svetsku pažnju sa zimske Olimpijade u Sočiju na smenu režima u Ukrajini za koju je Rusija bila žalosno nespremna, što je potom dovelo do kaskadnih sankcija SAD i EU.

Ali Vladimir Putin je osvedočeni zaljubljenik u sport, a Rusija se našla u ulozi domaćina najglamuroznijeg sportskog događaja na svetu - FIFA svetskog prvenstva za 2018. godinu, od 14. juna do 15. jula.

Ukrajina kao glavni kandidat

Mora da je Moskvi laknulo što nema zapadnog bojkota događaja, a tri evropska tima su favoriti za trofej, i to sudeći po kladionicama - nemački (5.5), francuski (6.5) i španski (8.0). Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle nedelje u Sankt Peterburgu rekao da namerava da poseti Rusiju ponovo ukoliko Francuska dospe u finale.

Međutim, veliko je pitanje da li će Vašington da dozvoli Putinu da se kupa u slavi uspešnog Svetskog prvenstva. Ruski domaćini grickaju nokte dok grčevito posmatraju Siriju i Ukrajinu. Udarac bi u Siriji mogao da dođe iz bilo kog pravca - teroristički napad, ponižavajući udar na ruske efektive ili čarka sa američkom vojskom razmeštenom u Siriji. No, verovatnoća toga je niska.

Rusija je u punoj pripravnosti i ima prednost u Siriji. Proteklih nedelja su veliki ruski transporteri doletali sa značajnim količinama oružja. I u političkom smislu je poredak u Siriji takav da obračun između Rusije i Zapada ne deluje verovatno.

AP/Reuters/Fotomontaža

Bilo kakav ozbiljan potez za sramoćenje Putina u predstojećim nedeljama može poticati jedino iz Ukrajine. Donbas je region gde treba biti oprezan. Pripreme se odvijaju - nove isporuke NATO oružja i pristizanje još plaćenika je primećeno u Ukrajini, što ne može biti puko poziranje za medije.

(VIDEO) KAD TUPAN I GLUPAN PUCAJU NA PUTINA UVEK POGODE SVOJU NOGU: Afera Babčenko žestoko se obila o glavu Kijevu!

Predsednik Porošenko očajnički želi da se integriše u Zapad sada kada interesovanje SAD i EU za njega slabi. Ekstremno je nepopularan sa rejtingom od svega 6 odsto podrške, a mora da se suoči sa predsedničkim izborima sledećeg marta. Rasplamsavanje u Donbasu bi moglo da mu pomogne da ponovo izroni kao "čovek Zapada u Kijevu".

Naravno, ukoliko u Donbasu izbije krvavi konflikt, Moskva može da zaboravi na nade o novom početku sa EU - naročito sa Nemačkom i Francuskom. Evropsko javno mnjenje bi čak moglo da traži još kaznenih sankcija protiv Rusije, što bi bio blagoslov za Ameriku da obnovi svoje transatlantsko vođstvo u vremenu u kojem je tupa rika povlačenja evroatlantizma u Evropi zaglušujuća. Putinu se crno piše ako bude intervenisao u Donbasu, a crno mu se piše i ako ne pomogne ruskojezičnim separatistima u regionu.

Upozorenje Hejlijeve

Interesantno je da je Savet bezbednosti UN otvorio slučaj Ukrajine 29. maja kako bi diskutovao o navodnoj ruskoj ulozi u obaranju putničkog aviona iznad Donbasa 2014. godine. Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli je naširoko pričala o ruskom angažmanu u istočnoj Ukrajini i ,,aneksiji Krima". Hejli je podvukla da će SAD tesno sarađivati sa Francuskom i Nemačkom kako bi Kremlj naučile redu.

(VIDEO) MALEZIJA STALA UZ PUTINA I ZABILA PRST U OKO ZAPADU: Nema dokaza da je Rusija odgovorna za pad MH17!

Upozorila je: "Dok Rusija ne okonča svoje nečuvene akcije u Ukrajini, pozicija Sjedinjenih Država neće se promeniti… Dok Rusija ne vrati Krim pod ukrajinsku kontrolu, američke sankcije povodom invazije Krima će se nastaviti. A dok Rusija ne povuče svoje snage iz istočne Ukrajine i ne ispoštuje Sporazum iz Minska, naše sankcije kojim odgovaramo na flagrantna nedela u istočnom delu zemlje će ostati na snazi".

Komentari Hejlijeve će poljuljati ruske nade o generisanju meke moći tokpm FIFA svetskog prvenstva. Svako izbijanje tenzija u Donbasu može Vašingtonu pružiti izgovor da prihvati zahtev Poljske za uspostavljanje trajne američke vojne baze u toj zemlji, i to za čitavu oklopnu diviziju.

(VIDEO) SKANDAL NA HRT! U JASENOVCU NIJE BILO STRAŠNO, Srbi su radili, deca išla u školu, JEVREJI SPASENI od nacističkih logora!

Varšava je ponudila dve milijarde dolara da pomogne u postavljanju infrastrukture. Kremlj je upozorio 29. maja da će takvi "koraci ekspanzionizma" definitivno "rezultovati kontramerama ruske strane kako bi se očuvao balans".

Tagovi: