05.06.2018.

18:24

Foto:

Planeta

PUTINA MUNDIJAL NEĆE SPREČITI DA KIJEV NAUČI PAMETI: Ako Porošenko krene na Donbas žestoko će dobiti po prstima!

Drugi ekspert za Ukrajinu - politikolog Dmitrij Kulikov - prethodno je ukazao da Kijev sprema vojne operacije protiv Donjecke i Luganske Republike baš u vreme Mundijala jer smatra da se Moskva do njegovog okončanja neće mešati u "donbaska zbivanja".

Kulikov je uveren da Ukrajina na taj način "omađijava samu sebe" jer se Rusija uprkos Mundijalu - bude li na to prisiljena - neće ustručavati da interveniše.

Išćenko se sa njim saglasio i podsetio da 2008. godine Olimpijada u Pekingu nije za Moskvu bila dovoljno veliku razlog da ne zaustavi u avgustu 2008. agresiju Gruzije na Južnu Osetiju. Dodao da ruski državno-vojni vrh - ako Ukrajina napadne DNR i LNR - neće voditi računa koja je na Mundijalu utakmica na programu, niti o tome da li je radni ili neradni dan, već će odreagovati polazeći od interesa i mogućnosti RF kao države:

 - Ako procena bude da ukrajinski napad treba ignorisati - biće ignorisan. Ako bude rešeno da je provokacija prešla određenu crtu - biće opredeljeni obim i karakter upotrebe sile. A to može biti i i jedan kratki udar posle kojeg će Ukrajinska armija deset godina pokušavati da povrati borbeni potencijal ili će pasti odluka da se stvari dovedu do logičnog završetka.

NA NIŠANU LAZANSKOG: NATO IMA NOVI PLAN! Hoće da kupe srca i duše građana Srbije!

Kulikov je uveren da ukrajinski predsednik Petar Porošenko želi da udari na DNR i LNR, ali da se zadrži na "tankoj liniji koja bi ga delila od ulaska u pravi rat":

- Porošenko ne bi da ide dalje od toga jer je svestan da ga posle prelaska te linije ne čeka ništa dobro, a nešto mora preduzeti i zato što mora imati povod za proglašavanje ratnog stanja, ali ne dajući Donjecku i Lugansku da uzvrate punom merom".

AP/fotomontaža

Išćenko ne veruje da Porošenko želi uvođenje ratnog stanja, jer bi mu u tom slučaju bio potreban ozbiljan rat, a Ukrajina se boji brzog poraza. On smatra da je Porošenku zaoštravanje potrebno da bi stanovništvo "suočio sa ratom" i inscenirao politička hapšenja radi jačanja lične vlasti. Slično kao što je u julu 2016. uradio Redžep Tajip Erdogan.

GORBAČOV PORUČIO AMERIMA: Hteli ste svoju imperiju, a dobili - Jugoslaviju!

Išćenko je dodatno ukazao:

- Ukrajinski političari i generali stalno govore da bi oni zauzeli Donbas da imaju dovoljno snaga. Jedni se pretvaraju da se boje Rusije, a drugi strahuju da Ukrajinska armija ima dovoljno snage samo za sedenje u rovovima. Ono što se prethodnih dana događalo kod Gorlovke pokazalo je da su u pravu ovi drugi".

Tagovi: