16.06.2018.

09:46

Foto:

Planeta

KALIFORNIJO CELA, USKORO ĆEŠ BITI IZ TRI DELA! Na jesen najuzbudljiviji izbori u američkoj "ZLATNOJ" DRŽAVI!

Na glasačkim listićima 6. novembra, paralelno sa izborima na polovini mandata u SAD, u Kaliforniji će se naći i inicijativa "Kal-3", odnosno podela "zlatne" države SAD na tri nove. Ako inicijativa milijardera Tima Drejpera, posle šest godina kampanje, dobije većinu glasova, biće pokrenut proces podele Kalifornije. Bila bi to prva podela države SAD od odvajanja Zapadne Virdžinije 1863. godine.

Nova država Kalifornija pokrivala bi teritoriju oko Los Anđelesa do okruga Monterej. Severna Kalifornija uključivala bi zalivsku oblast i Sakramento. Južna Kalifornija protezala bi se od San Dijega do Fresna.

Dejper tvrdi da bi tri države značile bolju infrastrukturu, bolje obrazovanje i niže poreze. "Kal-3" značio bi istovremeno dodavanje četiri senatora u Senat SAD, ali bi uneo nervozu i među demokrate u SAD. Kalifornija, naime, ima 55 glasova elektora koji tradicionalno pripadaju kandidatima demokrata. Ukoliko bi promene bile izglasane, Južna Kalifornija mogla bi da postane "sving" država koja u izbornim ciklusima nije konstantna u podršci jednoj stranci.

Promo


Ustav SAD dozvoljava formiranje novih država, ali nova država može da pristupi SAD tek uz saglasnost zainteresovanih država, kao i Kongresa. Ako "Kal-3" osvoji poverenje birača, zakonodavno telo takođe mora da potvrdi odluku. Posle toga bi ona bila upućena Vašingtonu, na odobrenje saveznog nivoa.

Do sada je zabeleženo više od 200 pokušaja podele Kalifornije, osnovane 1850. godine.

Tagovi: