04.07.2018.

09:54

Foto:

Planeta

(VIDEO) AMERI SRUŠILI IRANSKI AVION SA 290 PUTNIKA, PREDSEDNIK SAD ODBIO DA SE IZVINI: Zločinac koji je naredio masakar nedužnih ljudi odlikovan i unapređen!

Početkom jula 1988. godine sa aerodroma u Bandar Abasu na letu 655 prema Dubaiju poleteo je putnički avion "Erbas A300", kompanije "Iran er" u kome se nalazilo 290 ljudi, od kojih 66 dece i 16 članova posade.

Dok je iranski putnički avion, poštujući međunarodne standarde, povećavao visinu letenja iznad iranskih teritorijalnih voda u Persijskom zalivu, pogodile su ga dve rakete ispaljene sa američkog ratnog broda "Vinsent". Iranski avion je srušen, svi putnici i članovi posade su stradali.

Zvanični Vašington nikada se nije izvinio Iranu za obaranje aviona. Tadašnji američki predsjednik Džordž Buš stariji, izjavio nakon incidenta: "Da se nikad neće izviniti za postupke Sjedinjenih Država bez obzira na činjenice". 

PUTIN NE PRAŠTA UBISTVO OLEGA PEŠKOVA: Uhapšen Turčin, okrivljen za smrt ruskog pilota!

Oficir odgovoran za zločin, zapovednik bojnog broda "Vinset" sa koga su ispaljeni projektili, kapetan Vilijam Rodžers ne samo da nije pozvan na odgovornost, već je kasnije odlikovan medaljom Legije zaslužnih za službu tokom 1987. i 1989. godine.

CELA PORODICA IZVRŠILA RITUALNO SAMOUBISTVO: Okultna misterija potresla glavni grad Indije!

Međutim nakon izvesnog vremena su isplivali izveštaji oficira koji su služili na drugim američkim ratnim brodovima stacioniranim u Persijskom zalivu, koji neposredno prije napada na iranski putnički avion izražavaju zabrinutost zbog karijerizma kapetana Rodžersa, opisujući ga kao osobu koja je "bila spremna učiniti sve kako bi dobila čin admirala - pa čak počiniti i zločin protiv čovečnosti".

(FOTO/VIDEO) MALI FUDBALERI BIĆE ZAROBLJENI U PEĆINI 4 MESECA! Neviđeno komplikovana akcija spasavanja dece iz pećine na Tajlandu!

Četvrt veka nakon tragedije iranskog putničkog aviona, Ajvan Eland analitičar kalifornijskog Nezavisnog instituta osvrnuo se sledećim rečima na incident: "Da li se Amerikanci sećaju iranskog putničkog aviona koji je bez bilo kakvog izvinjenja oboren iznad Persijskog zaliva raketnim sistemom "Edžis"? 

Tagovi: