09.08.2018.

19:23

Foto:

Planeta

NESREĆNI KRADLJIVCI NAFTE: Dve godine kopali tunel ka rafineriji, UHAPŠENI PRED CILJEM!

Lopatama, bez mehanizacije, iskopali su 125 metara, ali su uhvaćeni na samo tri metra do cilja.

Deset godina robije

Prema navodima šefa policije grada Angarska Igora Ivanova, grupa je imala detaljno razrađeni plan.

- Lopovi su želeli da neprimećeno kradu naftu iz naftovoda rafinerije. Misli su da im je najbolje da to izvedu ako iskopaju prolaz pod zemljom. Čak dve godine su noću dolazili i kopali kako bi kroz tunel stigli do naftnog postrojenja - rekao je Ivanov.

125 metara tunela iskopali su lopovi, falilo im samo još tri

On je dodao da banda nije uspela u svojim namerama jer ih je policija otkrila u trenutku kad im je falilo još samo tri metra tunela.

Informer

- Dobili smo anonimnu dojavu da se nešto čudno dešava na tlu rafinerije. Napravili smo zasedu i posle nekoliko dana ulovili pljačkaše na delu. Sva šestorica su privedena. Preti im do deset godina zatvora zbog zavere protiv države - naveo je Ivanov.

Šef policije je ispričao da su policajci zaplenili sav alat koji su lopovi koristili da bi iskopali tunel.

Informer


- Zaplenili smo ašove, lopate i ostali materijal koji su koristili pripadnici grupe - ispričao je Ivanov.

Sprečena ekološka katastrofa

Bezbednosni stručnjak kompanije "Transnjeft" Konstantin Kmelkov naveo je da bi celom gradu i regionu Irkutska pretila ekološka katastrofa da su lopovi probušili naftovod i uspeli da ukradu naftu.
- Da se dogodila eksplozija, ne mogu ni da zamislim koliko bi žrtava bilo. U rafineriji se nalazilo najmanje 50.000 tona sirove nafte. Rizik bi postojao i po građane, obližnje automobile i stanove. Iznad postrojenja bi se širio otrovan oblak koji bi zagadio ceo Angarks - naveo je Kmelkov.

Prava sreća

Predstavnici "Transnjefta" zahvalili su policiji na dobro izvedenoj akciji i naveli da je prava sreća što je banda uhapšena pre nego što je sprovela svoj plan.

- Naftu crpimo pod izuzetno jakim pritiskom. Da su lopovi uspeli da probuše naftovod, postojala bi opasnost od eksplozije. Istovremeno, nafta bi mogla da se izlije u obližnju reku i zagadi ceo grad Angarsk - naveli su iz "Transnjefta".

Tagovi: