28.09.2018.

14:29

Foto:

Planeta

SVET U ŠOKU! DUTERTE PONOSAN NA UBISTVA: Moj jedini greh su vansudska POGUBLJENJA!

Britanski Gardijan prenosi da je Duterte to rekao juče u govoru u kom je napao sve kritičare njegovog vodjenja zemlje.

- Pitao sam vojsku gde sam pogrešio. Da li sam ukrao ijedan pezos? Moj jedini greh su vansudska pogubljenja - naveo je predsednik Filipina.

Duterte je i ranije govorio o postojanju vansudskih pogubljenja ali je uvek poricao da se ona vrše s blagoslovom države. Njegovo neposredno priznanje o ulozi u ubistvima moglo bi, navodi Gardijan, dati dodatnu težinu preliminarnoj istrazi Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) o hiljadama ubistava izvršenih u okviru "rata protiv droge" na Filipinima.

MKS je u martu potvrdio da istražuje navode da je Duterte počinio zločine protiv čovečnosti, najpre kao gradonačelnik grada Davao a potom i kao predsednik države.

Informer

Duterte je posle toga objavio da Filipini istupaju iz Rimskog statuta, osnivačkog akta MKS koji daje tom sudu nadležnost da istražuje neku zemlju.

Prema zvaničnim statistikama, policija je za vreme Duterteovog predsedničkog mandata, u prethodne dve godine, u "legitimnim" operacijama ubila 4.500 ljudi, uglavnom sitnih dilera i narkomana. Medjutim, u izveštaju predatom MKS se navodi da je broj ubijenih veći od 8.000, dok neke organizacije za ljudska prava procenjuju da ih je 12.000.

- Ovo priznanje bi trebalo da izbriše svaku sumnju o odgovornosti predsednika - rekao je direktor Hjuman rajts voča za Aziju Bred Adams.

Duterteov portparol Hari Roke je, medjutim, jutros rekao da se predsednik "šalio" i da ga "ne treba bukvalno shvatiti".

Duterte je u govoru naveo i da nema nameru da uskoro prekine krstaški pohod protiv droge.

- Neće se zaustaviti. Kao što sam rekao, nudim svoj život, predsednički mandat. Mogu da ga izgubim bilo kada. Moju čast - rekao je predsednik Filipina.

Tagovi: