03.12.2018.

20:50

Foto:

Planeta

PUTIN: MIRA NEĆE BITI DOK JE NA VLASTI POROŠENKO: Šef Kremlja na samitu G20 u Argentini upozorio svetske lidere na problem!

On je u subotu na samitu G20 u Argentini upozorio da režim u Kijevu želi rat i da će nastaviti da provocira i potpiruje konflikt sa Rusijom, baš kao što je to učinio nedavno u Kerčkom moreuzu.

S Porošenkom ne
zna o čemu da priča

Vladimir Putin je izjavio da nije protiv sastanka sa Petrom Porošenkom, ali ne zna o čemu s njim treba da priča.
- Kad je reč o kontaktu na najvišem nivou, nisam protiv toga. Istina, sa Porošenkom nisam razgovarao, ali to ne znači da prekidamo svaki kontakt. Međutim, teško je komunicirati jer je nejasno o čemu treba da pričamo - rekao je Putin.

Sukob kao opravdanje

Putin je naveo da je provokacija Kijeva, koja se dogodila 25. novembra kad je Moskva zaplenila tri ukrajinska broda jer su ušli u ruske teritorijalne vode kod Krima, najbolji primer za to kako Porošenkova garnitura funkcioniše.

POROŠENKO NASTAVLJA DA PROVOCIRA: Ukrajina diže rezerviste i premešta vojsku na granicu sa Rusijom!

- Kad se osvrnem na poslednji incident u Crnom moru, kao i na ono šta se dešava u Donbasu, sve upućuje na to da sadašnje ukrajinsko rukovodstvo uopšte nije zainteresovano za rešavanje situacije. Naročito nije zainteresovano za rešavanje problema na miran način - izjavio je ruski lider.

On je dodao da je potpuno jasno da Kijev želi rat.

- Trenutna vlada u Ukrajini je zagovornik rata i dok god bude na vlasti, ovakve tragedije će se dešavati, ovaj sukob će trajati - istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Kijev žudi za ratom iz dva razloga. Prvi je taj što režim na ratu profitira.

- Kao što oni kažu: "Za jedne je rat, a za druge majka." To je glavni razlog zašto ukrajinska vlada nije zainteresovana za mirno rešenje konflikta - objasnio je Putin.

Drugi razlog je, kako kaže, taj što režim u Kijevu uvek može da opravda svoju propalu ekonomsku i socijalnu politiku ratom.

SRBIJI SE MORA DATI SEVER KOSOVA I REPUBLIKA SRPSKA: Britanski ekspert predlaže kako bi trebalo promeniti granice na Balkanu!

- Uvek mogu da okrive nekog "agresora", u ovom slučaju Rusiju - rekao je ruski predsednik.

Njega takvo ponašanje Kijeva veoma zabrinjava.

- Nama je stalo do Ukrajine jer su Ukrajinci naše komšije - naglasio je Putin.

Tramp ima svoju viziju

Ruski predsednik je novinarima u Buenos Ajresu rekao da je o incidentu u Crnom moru razgovarao i sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom, koji je baš zbog toga otkazao zvanični sastanak s Putinom.

Zarobljeni mornari
pod istragom

Putin je rekao da su 24 ukrajinska mornara, zadržana zajedno sa tri broda, pod istragom i da bi ceo proces trebalo da se obavi prema zakonu.
- U ovom trenutku ne razmišljamo o razmeni sa Ukrajinom, niti je Kijev uopšte potegao tu temu. Mornari su pod istragom. Moramo da ustanovimo činjenicu da je incident u Kerčkom moreuzu bila provokacija ukrajinske vlade i treba sve to da stavimo na papir, prema zakonu - rekao je Putin.

- Razgovarali smo kratko tokom večere. Objasnio sam mu o čemu je reč, međutim imamo različita gledišta na to. On ima svoju viziju cele priče, a ja imam svoju - otkrio je Putin.

ZABRINUT? Papa pozvao homoseksualce među sveštenicima da poštuju celibat!

Šef Kremlja se ipak nada da će sa Trampom imati normalan sastanak, pre ili kasnije.

- Verujem da će se to desiti kad SAD budu spremne na to. Moskva neće postavljati nikakve preduslove jer su stvari o kojima treba da pričamo veoma ozbiljne. Strateška stabilnost je tema broj jedan jer je od vitalnog značaja za smanjenje nuklearnog oružja u svetu. Treba da razgovaramo i o našoj ekonomskoj i pravnoj saradnji, o našoj saradnji u Siriji, Avganistanu, Severnoj Koreji... Sve su to stvari koje su veliki problem i za ostale, zbog čega nam je neophodan dijalog - kazao je Putin. 

S Merkelovom razgovarao uz kavijar i ribu

Vladimir Putin je u subotu u Argentini razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je ugostio u svojim prostorijama. Zajedno su doručkovali, a ruski predsednik je za nju posebno iz Rusije doneo kavijar i svežu ribu.
Putin je Merkelovoj predstavio grafikon koji pokazuje kako je izgledala ukrajinska provokacija u Kerčkom moreuzu i dao joj podrobno objašnjenje. Merkelova je, kako mediji prenose, ponudila da posreduje u rešavanju krize.
Dan pre sastanaka s njom Putin je i predsedniku Francuske podrobno objasnio sve o ukrajinskoj provokaciji. Ipak, ruski predsednik nije mogao da obeća da će pustiti zarobljene mornare na slobodu, što je Makron tražio.

Tagovi: