06.01.2019.

15:40

Foto:

Planeta

KAKVA JE SADA OVO IGRA?! AMERIKA IPAK OSTAJE U SIRIJI! BOLTON: Ne povlačimo se dok se Turska ne obaveže da će zaustaviti ubijanje Kurda!

Nagla odluka američkog predsednika Donalda Trumpa da povuče vojsku iz Sirije ostavila je mnoga pitanja otvorena, posebno oko kurdskih boraca koji deluju na sjeveru države i koji bi sad mogli da postanu meta svojih dugogodišnjih neprijatelja Turaka. 

Bolton, u četvorodnevnoj poseti Izraelu i Turskoj, naglasio je da će u razgovoru s turskim zvaničnicima, među kojima je i predsednik Turske Tajip Erdogan, poručiti da mora da štiti Kurde.

- Smatramo da Turska ne sme da pokreće vojne akcije koje nisu u potpunosti dogovorene i prihvaćene od SAD-a, kako ne bi ugrozile naše snage, ali i kako bi se zadovoljili zahtevi predsednika da se ne ugroze snage sirijske opozicije koje su se borile uz nas - rekao je Bolton uoči sastanka s izraelskim zvaničnicima. 

On u ponedeljak putuje u Tursku i izjavio je da će Vašington razgovarati s Ankarom oko njenih ciljeva i sposobnosti. Istakao je da je Trumpov stav da Turska ne sme da ubija Kurde i da se američko povlačenje neće dogoditi bez dogovora o tom pitanju.

KURDI POZVALI ASADA U POMOĆ PRED TURSKOM INVAZIJOM! Sirijska vojska ušla u KLJUČNI GRAD na zapadu zemlje

Tagovi: