06.01.2019.

22:10

Foto:

Planeta

(VIDEO) BOŽIĆNA LITURGIJA U MOSKVI: Patrijarh Kiril pozvao čovečanstvo da jača veru i ne gubi nadu!

Na početku liturgije patrijarh je pozdravio pravoslavne vernike.

-Svetli praznik došao je u naše kuće, došao je kod ljudi koji otvorenog srca prihvataju vest o rođenju Hrista Spasitelja - rekao je patrijarh.

U glavnoj ruskoj crkvi okupilo se nekoliko hiljada vernika. Među prisutnima su i premijer Rusije Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, članovi Saveta Federacije, poslanici Državne dume i drugi visoki zvaničnici.

Božić takođe proslavljaju gruzinska, srpska, jerusalimska i poljska pravoslavna crkva.

Na Badnji dan završava se četrdesetodnevni Božićni post i vernici se pripremaju za jedan od glavnih hrišćanskih praznika — praznik rođenja Hristovog.

Poruka ruskog patrijarha

- Ljubav Božija koja se manifestovala kroz rođenje Spasitelja, donosi ljudima istinski mir. Taj mir ne mogu uzdrmati svakodnevne trzavice, socijalni potresi, politička raspoloženja, pa čak ni oružani sukobi, jer u Hristovom svetu duboko živi takva duhovna sila da ona potire zemaljsku tugu i zemaljske napasti - poručio je Kiril.

Prema patrijarhovim rečima, kako bi se došlo do „duševnog mira“, koji je veliki duhovni dar, treba se setiti da je „postojanje Hristovog mira u čoveku važan znak njegovog boravka u jevanđeljskim zapovestima“. Radi se pre svega o ljubavi koja je „sveukupnost savršenstva“, podsetio je patrijarh na reči apostola Pavla.

Govoreći o smislu Božića, on je naglasio da je tokom cele istorije čovečanstvo intenzivno tražilo Boga, žudeći za izgubljenim kontaktom sa Spasiteljem.

- Kao odgovor na te napore Gospod je pokazao svoju ljubav prema ljudskom rodu i sam nam pružio svoju ruku spasa. U Isusu Hristu, nakon dugih milenijuma, sreli su se na kraju Bog i čovek i spojilo se nebesko i zemaljsko - navodi se u poslanici.

PRAVOSLAVNA BRAĆA, ALI NEMAJU BADNJAK! Rusi za Božić kite jelku, zvezda na vrhu je obavezna, a njihov sveštenik daje odgovor ZAŠTO

Patrijarh je skrenuo pažnju na to da Bog, koji je savršen po svojoj prirodi, silazi u grešni svet u obliku „bespomoćnog deteta“ koje se rodilo u pećini, gde su se pastir i njegovo stado krili od nepogoda. Poglavar Ruske pravoslavne crkve je poželio vernicima da jačaju veru, da ne gube nadu i da ljubav uvećavaju.

(FOTO/VIDEO) VLADIMIRE, ŠMEKERU JEDAN... Nije ni čudo što žene prosto OBOŽAVAJU PUTINA!

Tagovi: