12.01.2019.

20:44

Foto:

Planeta

OVO JE AHILOVA PETA AMERIČKE VOJSKE I KJUČNI RAZLOG ŠTO NIKADA NEĆE DOBITI RAT PROTIV RUSIJE I KINE! Šokantni detalji izveštaja američkog Odbora za nauku o odbrani!

Razlog je jednostavan: Pentagon ne može tako lako da premesti ni osoblje, ni naoružanje, ni zalihe tamo gde je potrebno.

To piše u novom izveštaju Odbora za nauku o odbrani, saveznog savetodavnog odbora osnovanog kako bi pružio nezavisne analize američkom sekretaru odbrane. Odbor, sastavljen od aktivnih i penzionisanih vojnih stručnjaka, na osnovu istraživanja utvrdio da je američki vojni logistički aparat atrofirao od vremena Hladnog rata.

To Pentagon ostavlja nesposobnim za efikasno prekomorsko prikupljanje i raspoređivanje trupa u konvencionalnom ratu, kao i dopremanje zaliha na aerodrome i morske luke. To postaje problem sada, kada se Ministarstvo odbrane sve više fokusira na nacionalne države poput Rusije i Kine, na ne samo neprijatelje poput Al Kaide i ISIS-a.

"Od završetka Hladnog rata, Sjedinjene Države nisu se borile sa protivnikom sposobnim da im nanese katastrofalne poremećaje u vojnom lancu snabdevanja i raspoređivanju osoblja i materijala", navodi se u izveštaju.

Informer

"Kao rezultat toga, "Zajedničko logističko preduzeće" pretrpelo je zanemarivanje i hronično je nedovoljno finansirano u odnosu na druge prioritete Ministarstva odbrane", piše u izveštaju i dodaje se da su godine mlakih logističkih operacija uljuljkale Pentagon koji je stekao lažni osećaj sigurnosti.

U isto vreme, komercijalna flota pomorskih brodova koja pomaže vojnoj logistici se smanjuje već decenijama i prepuštena je trenutnim planovima. Državna flota smanjiće se za 50 odsto do 2033. godine. Tu je i problem starenja flote, a to opet, implicira više kvarova u opremi koji ograničava misiju, što znači manje plovila u rotaciji, što, opet, znači više kvarova, i tako dalje i tako dalje. Do 2034. godine to bi mogao biti ključni problem.

(VIDEO) RUSKA VOJNA BAZA U AFRICI - KAO GROM IZ VEDRA NEBA?! Ameri zakasnili, PUTIN IH OPET NAMAGARČIO!

U isto vreme, osim velikih manjkavosti logističkog aparata, tu je i uspon sajber rata koji će biti još jedna komplikovana dimenzija vojnim lancima snabdevanja jer bi i na tom polju mogli biti na udaru.

"Vojne i komercijalne mreže podložne su špijunaži, manipulaciji i napadima od strane protivnika", navodi se u izveštaju. "Logistički podaci nisu ni pristupačni ni iskorišćeni toliko efikasno koliko bi trebalo. Međutim, tehnološka rešenja za ove probleme već postoje i Ministarstvo odbrane treba brzo da ih usvoji", preporučuje se u izveštaju.

Informer

Kapetan mornarice Kevin Stiven, portparol transportne komande SAD-a, nije osporio nalaze izveštaja u izjavi za vašingtonske medije.

"Neprekidno ocenjujemo i poboljšavamo sposobnost Ministarstva odbrane da globalno projektuje moć, što ostaje prednost naše zemlje i u isto vreme pruža višestruke mogućnosti našem nacionalnom rukovodstvu, ali i višestruke dileme potencijalnim protivnicima", rekao je on.

(VIDEO) PUTIN JAČA VATRENU MOĆ BALTIČKE FLOTE: Stiže 30 novih tenkova T-72B

Tagovi: