21.01.2019.

21:19 >> 21:23

Foto:

Planeta

(VIDEO) MOSKVA: AMERI, DOĐITE I VIDITE ŠTA MOŽE RAKETA 9M729: Zauzvrat pokažite nam sistem Aegis Ashore!

Moskva je povodom svoje rakete 9M729 - čije postojanje su Amerikanci iskoristili za istupanje iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa - povukla potez koji u Vašingtonu verovatno nisu očekivali

Predložila je Beloj kući i Pentagonu održavanje "specijalnog brifinga" povodom njihovih zamerki 9M729.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov tim povodom je otkrio i naglasio:

- Spremni smo povodom rakete 9M729 na otvorenost bez presedana. Predložili smo im demonstraciju rakete i brifing o njenim karakteristikama. Sve što smo ponudili nije naša obaveza po Sporazumu o raketama srednjeg i malog dometa.

Prema rečima Rjabkova, Rusija - u zamenu - insistira da američki vojni i diplomatski vrh otklone njene zabrinutosti povodom sistema Aegis Ashore koji su instalirani u Rumuniji, a treba da da budu okosnica i američke PRO u Poljskoj.

- Mi ne priznajemo jednostranu odluku SAD o istupanju iz sporazuma. Tu odluku smatramo pravno ništavnom . Stvari moraju biti raščišćene za pregovaračkim stolom. Radi toga smo i išli na međuvladine konsultacije održane 15. januara u ženevi - izjavio je Rjabkov.

Vašington je objavio da će 2. februara započeti istupanje iz Sporazuma i da će to biti proces koji će potrajati pola godine.

Tagovi: