09.03.2019.

23:30

Foto:

Planeta

PRLJAVA IGRA NA BLISKOM ISTOKU! AMERIKANCI UKRALI 50 tona sirijskog zlata!

Amerikanci su ukrali najmanje 50 tona sirijskog zlata, čija je trenutna vrednost oko dve milijarde dolara. U pitanju je zlato koje su džihadisti Islamske države (ISIS) opljačkali iz banaka i drugih sirijskih finansijskih institucija, i njime platili vojsci SAD da im obezbedi sigurnu evakuaciju iz grada Deir ez Zor.

Tajna operacija

Prema navodima sirijske agencije Sana, "zlatni dogovor" je napravljen krajem februara, a američka vojska je poluge prebacila u SAD tokom prošlog vikenda.

Zlatni dogovor

Dogovor je napravljen krajem februara, a vojska SAD je poluge prebacila u SAD tokom prošlog vikenda

- Američke okupacione snage u rejonu Sirijske al Džazire sklopile su dogovor s teroristima. Prema tom dilu, Vašington je dobio 50 tona ukradenog zlata da im omogući bezbedan izlaz iz njihovog poslednjeg uporišta Deir ez Zora. Američki helikopteri su pod okriljem noći prethodnog vikenda izneli zlato iz Sirije i prebacili ga u SAD - saznaje Sana iz više izvora.

Prema njihovim rečima, desetine tona zlata džihadisti su držali u Al Baguzu u predgrađu Deir ez Zora, koje drže pod kontrolom.

Informer

- Milicijama Sirijskih odbrambenih snaga (SDF), koje SAD podržavaju u borbi protiv vojske Bašara el Asada, Amerikanci nisu ostavili skoro ništa - naveli su ti izvori.

Kako Sana ističe, to nije jedini primer saradnje američkih trupa sa teroristima u Siriji.

Informer

Terorista Islamske države iz BiH Amir Selimović, koji je pretio klanjem svim Bošnjacima koji su protiv ISIS, uhapšen je u oblasti sela Boguz na granici Sirije i Iraka. Kako "Dnevni avaz" navodi, Selimović je u trenutku hapšenja bio u grupi sa još nekoliko terorista ISIS i pokušavao je da pobegne iz opkoljenog sela. Ukoliko bude isporučen BiH, čeka ga suđenje.
Bosanski džihadista je, inače, poznat po tome što je 2016. objavio video-poruku upućenu Bošnjacima, u kojoj je zapretio da će lično zaklati svakog bosanskog muslimana koji je protiv ISIS. Selimović je tada porukom preko Jutjuba iz Sirije zapretio svojim sunarodnicima i poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, poručivši im da mogu da crknu od muke, ali da znaju da će celim svetom zavladati šerijat. Tada je pozvao i na pokajanje.
- Oni koji to ne učine radovaće se svojoj propasti u narandžastim kombinezonima - rekao je u poruci Selimović.

Agencija podseća da je čak i britanski BBC u oktobru pisao da je vojska SAD napravila dogovor sa ISIS, prema kojem je spasla neke od najtraženijih džihadista. Amerikanci su pomogli komandantima ISIS i njihovim porodicama da pobegnu iz Rake pre nego što su ruske i sirijske snage započele ofanzivu na tu provinciju, koja je bila centar terorističkog kalifata.

- Amerikanci su platili kamdžijama da izvuku džihadiste iz Rake. Vozač Abu Favzi kaže da nije ni znao šta treba da preveze. Mislio je da je u pitanju običan teret, ali su u pitanju bili ljudi. Rekli su mu da treba da predvodi konvoj koji će prevoziti porodice raseljene zbog borbi iz grada Tabke na Eufratu do izbegličkog kampa na severu. Ceo posao je trebalo da bude obavljen za šest sati - navodi Sana.

Spasli stotine džihadista

Međutim, Favzi je neposredno pre nego što je krenuo shvatio da ga lažu.

- Umesto šest sati, vozio je tri dana, a umesto unesrećenih sirijskih porodica u kamione su se ukrcale stotine terorista ISIS i njihove porodice. Oni su natovarili i tone oružja i municije - piše sirijska agencija.

Prema navodima Sane, veruje se da je cela ta operacija takođe plaćena parama i zlatom koje su džihadisti opljačkali.

Tagovi: