11.03.2019.

19:44

Foto:

Planeta

PREOKRET U ALŽIRU, MASOVNI PROTESTI URODILI PLODOM: Predsednik Buteflika odložio izbore, neće se kandidovati PETI PUT ZAREDOM!

Nakon 20 godina na vlasti, Buteflika (82) je usred masovnih protesta saopštio da će tehničko rukovodstvo planirati nove izbore, a da se on neće kadnidovati.

Više stotina ljudi nosilo je ogromnu zastavu Alžira, a neki su skakali od uzbuđenja. 

Ubrzo pošto je Buteflika saopštio da odustaje od kandidature za peti mandat i najavio ekonomske i političke reforme, građani su izašli na ulice prestonice, ali ne da protestuju kao prethodnih dana, već da slave.

- Naši protesti su urodili plodom! Pobedili smo pristalice petog mandata - rekao je jedan taksista, prenosi Rojters. Iz mnogih automobila začule su se sirene u znak podrške najavljenim promenama.

U međuvremenu je premijer podneo ostavku a na njegovo mesto je imenovan dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nuredin Bedui koji nije član Buteflikinog užeg kruga saradnika.

Predsedništvo je saopštilo i da se Buteflika sastao s načelnikom generalštaba vojske.

Buteflika (82) je 20 gdina na vlasti, a od 2013. kada je doživeo moždani udar, retko se pojavljivao u javnosti. U poslednjih nekoliko nedelja održani su masovni protesti sa zahtevom da se ne kandiduje za još jedan mandat.
 

Buteflika je 2013. godine doživeo šlog i retko se pojavljivao u javnosti. U poslednjih nekoliko nedelja održani su masovni protesti sa zahtevom da se ne kandiduje za još jedan mandat.

NEMIRI U ALŽIRU, BUTEFLIKA PREKINUO LEČENJE: Avion predsednika sleteo u vojnu bazu na severu Alžira!

Tagovi: