27.03.2019.

14:07

Foto:

Planeta

GRČKA POSLALA DEMARŠ ANKARI! Oštra reakcija Atine posle incidenta sa helikopterom u kojem je leteo premijer Cipras!

Ovog puta je konkretan razlog za demarš bilo "ometanje" helikoptera kojim je leteo grčki premijer Aleksis Cipras na ostvo Agatonisi u Egejskom moru, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice ustanka protiv osmanske vladavine 1821. godine, prenosi grčki list Katimerini. 

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se grčki i turski ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos i Mevlut Čavošoglu složili da će se delegacije Grčke i Turske sastati kako bi razgovarale o merama za izgradnju poverenje zasnovanim na sporazumu koji su 1988. godine potpisali tadašnji grčki premijer Karolos Papuljas i njegov turski kolega Mesut Ilmaz. 

Tokom 25. marta, koji je dan nezavisnosti u Grčkoj, turski avionu su 47 puta u istočnom Egeju narušili grčki nacionalni vazdušni prostor, a zvaničnici u Atini tvrde da se aktivnostima Turske na Egeju krši sporazum iz 1988. koji, citiraju, predviđa da se obe zemlje uzdrže od vojnih aktivnosti i izbegavaju vojne vežbe tokom perioda turističke sezone, kao i nacionalnih i verskih praznika. 

DRAMA IZNAD EGEJSKOG MORA: Turski lovci F-16, ometali let CIPRASOVOG HELIKOPTERA, veći incident sprečio dolazak GRČKIH AVIONA!

Grčki zvaničnici vide narušavanje vazdušnog prostora kao demonstraciju agresivnog stava Turske, kao i kampanje koju vodi Redzep Tajip Erdogan uoči lokalnih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedelju. 

Prema izveštajima, Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povređen grčki vazdušni prostor. Helikopter je morao da leti niže kako bi izbegao turske avione, koje su presreli grčki avioni F-16. 

Incident u blizini Agatonisija u Grčkoj vide još i kao manifestaciju dugo promovisane turske teorije o "sivim zonama" u Egejskom moru, kojom se osporava suverenitet Grčke na nekolika ostrva u istočnom Egeju. 

Tagovi: