03.04.2019.

09:52

Foto:

Planeta

UKINUT IMUNITET OPOZICIONOM LIDERU VENECUELE! Sledi hapšenje Huana Gvaida zbog UZURPIRANJA VLASTI!

Huan Gvaido, lider opozicije, u januaru se pozvao na ustav zemlje i preuzeo funkciju predsednika države nakon što je proglasio ponovni izbor predsednika Nikolasa Madura 2018. godine prevarom.

Sjedinjene Američke Države i većina drugih zapadnih zemalja priznaje Gvaida kao legitimnog vođu Venecuele i ne priznaju odluke koje donosi vlada Nikolasa Madura, zakonitog predsednika.

(VIDEO) HITNO! SAD PRIZNALE, NE MOŽEMO NA VENECUELU - SRUŠIĆE NAM BAR 130 AVIONA: Rusi su im za nas spremili S-300!

Odluka Ustavotvorne skupštine je bila neophodna kako bi Vrhovni sud nastavio sa suđenjem Gvaidu, jer kao poslanik ima parlamentarni imunitet koji mu ograničava suđenje za razliku od prosečnih građana.

 - Ovo formalno odobrava nastavak suđenja Gvaidu - rekao je šef skupštine Diosdado Kabelo, koji je i potpredsednik Socijalističke partije.

Huan Gvaido je u ponedeljak rekao novinarima da Skupština nije pravno sposobna da mu ukine imunitet. Opozicija smatra da je delovanje Ustavotvorne skupštine nezakonito.

- Znate kako se ponaša režim - ovo više nije samo progonstvo, već inkvizicija - rekao je Gvaido.

Međunarodni huškači Gvaida, uglavnom administracija Donalda Trampa, upozorili su venecuelanske vlasti da ga ne diraju i zapretili strožim sankcijama protiv Madurove administracije. 

Tagovi: