25.04.2019.

18:21 >> 18:22

Foto:

Planeta

PUTIN DELI PASOŠE STANOVNICIMA DONBASA: Rusi koji žive u Ukrajini nisu lošiji od Mađara ili Rumuna!?

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje praktikuju ovakvu shemu. Kao primer, predsednik je naveo Poljsku, koja je nekoliko godina izdavala "kartu poljaka" Poljacima, kao i Mađarsku i Rumuniju. 

- U tom smislu, imam pitanje. Šta je sa Rusima koji žive u Ukrajini. Zašto je onda problem kada Rusija to čini za svoje građane koji žive u Ukrajini? Zašto su Rusi koji žive u Ukrajini lošiji od Mađara ili Rumuna? Ili Ukrajinaca koji tamo žive, ali se osećaju neodvojivo od Rusije zbog različitih okolnosti - rodbinskih veza, mešovitih brakova. Ne vidim ništa neobično tu - naglasio je predsednik

Predsednik Vladimir Putin je iznenađen pokušajima Ukrajine da se glasa u SB UN-u po pitanju pojednostavljenja sticanja ruskog državljanstva za stanovnike Donbasa.

- Što se tiče izdavanja pasoša od strane drugih, susednih država, iz nekog razloga, nisu učinjeni nikakvi pokušaji da se ovo pitanje dovede na nivo Saveta bezbednosti UN. A zašto? Kakva je razlika u ovoj situaciji? Nikakva. Samo, ponavljam, ljudi koji žive na teritoriji LNR-a i DNR-a su u mnogo težoj situacijiji, to je humanitarno pitanje. Pa, neka to i učine, diskutovaćemo - rekao je Putin novinarima da komentariše postupak odlazećeg predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, koji pokušava da sazvove sednicu Saveta bezbednosti UN-a po ovom pitanju.

Kijev stalno pokušava da se nadvije nad Donbasom uz pomoć sile, dodao je predsednik.

-To nije želja da se to pitanje reši kroz dijalog sa ljudima koji žive na ovim teritorijama. Svi pokušaji se nekako odvijaju uz pomoć neke vrste sile - dodao je Putin.

Podsetimo, predsednik Vladimir Putin je 24. aprila potpisao ukaz o pojednostavljivanju izdavanja ruskih pasoša stanovnicima Donbasa

Tagovi: