14.05.2019.

13:02

Foto:

Planeta

RUSIJA 5 DANA IZ VAZDUHA NADGLEDA BOSNU! Do 17. maja "antonov" posmatra vojne i ostale "interesantne" aktivnosti na teritoriji BiH!

Reč je o sprovođenju Sporazuma o otvorenom nebu, a Bosna i Hercegovina je jedna od 34 države potpisnice. Sporazum o otvorenom nebu podrazumeva kontrolu vojnih aktivnosti zemalja potpisnica.

Ruski inspektori će nadgledanje teritorije BiH vršiti iz "antonova AN-30B".

Ovo nije prvi put da Bosnu i Hercegovinu posmatra jedna strana sila. Prethodnih godina teritoriju BiH posmatrale su Ukrajina, Italija, Kanada, Francuska, Nemačka, Mađarska, Belgija, Holandija pa čak i Hrvatska.

NOVA TAKSA ZA TURISTE U CRNOJ GORI! Naplata počinje već 20. maja!

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine, a ovakav vid obostranog nadgledanja vojnih aktivnosti ostatak je posthladnoratovskih rešenja na početku ’90-ih godina 20. veka, a sprovodi se i danas.

Podaci koji se prikupe postaju zajedničko “vlasništvo”, odnosno sve zemlje potpisnice mogu pristupiti prikupljenim podacima bez obzira na lokaciju i inicijatora nadgledanja. Ipak, sporazum nije savršen i najveće članice – SAD i Rusija, optužuju jedna drugu da krše dogovorene principe sporazuma.

Tagovi: