05.07.2019.

18:35

Foto:

Planeta

(VIDEO) RUSIJA ZAHVALNA NATO ZBOG MANEVRA U CRNOM MORU: Crnomorska flota i najbolji brodovi Rusije imaju priliku da deluju u uslovima borbene obuke!

Ruska vojska počela je planirane manevre u Crnom moru, gde se trenutno odvijaju NATO mornaričke vežbe "Si briz 2019", saopštila je pres služba Južne vojne oblasti.

Oko deset brodova je uključeno u ruske vežbe, kao i veliki desantni brodovi "Azov" i "Cezar Kunikov", mali raketni brodovi "Orehovo-Zuevo" i "Miraž", raketni brodovi "Ivanovec", "Naberežnie Čelni" i "R-60". U završnoj fazi vežbe, posade će imati raketno i artiljerijsko gađanje.

- Grupa brodova Crnomorske flote nastavlja niz mera za praćenje aktivnosti brodova NATO-a koji sudjeluju u pomorskoj vežbi "Si briz 2019" u severozapadnom delu Crnog mora - navodi se u saopštenju.

Avioni i brodovi zemalja NATO-a: SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Italije, Turske, Poljske, Bugarske, Grčke, Rumunije, Danske, Letonije, Estonijae i njihovih saveznika - Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske, Ukrajine, Moldavije i Gruzije su uključeni u vežbu sa oko 30 brodova, 30 aviona i oko tri hiljade vojnika.

Prema rečima Franca Klinceviča, člana Odbora Saveta Federacije za odbranu i bezbednost, u ovoj situaciji se mogu naći određene prednosti.

- Rusija je zemlja crnomorske obale u kojoj postoji Crnomorska flota, kao i planovi Generalštaba. Mi izvodimo naše vežbe onako kako bi trebalo. Ali NATO, posebno Amerikanci, oni će sada vikati, reći će, Rusi su se usudili... Ja, kao vojnik, želim da se zahvalim natovcima. Danas će se planirane vežbe Crnomorske flote održati u takvoj operativno-taktičkoj situaciji, kada će postojati prava prilika da najbolji brodovi Rusije deluju u uslovima borbene obuke, kada će se vršiti praćenje pravih brodova u realnoj situaciji, realan rad na sistemima i radio-komunikacijama. Imamo jedinstvenu priliku da vežbamo. Hvala vam što ste prilagodili svoje vežbe našim, uzimajući u obzir planove Generalštaba - rekao je Franc Klincevič.

Tagovi: