09.08.2019.

14:24

Foto:

Planeta

(VIDEO) PUTIN JE PREDSEDNIK SA PERSPEKTIVOM! Ove PROROČKE REČI izgovorio je pre tačno 20 godina BORIS JELJCIN!

- Danas sam doneo odluku o ostavci Vlade Sergeja Vadimoviča Stepašina. U skladu sa Ustavom, obratio sam se Državnoj dumi sa zahtevom da imenuje Vladimira Vladimiroviča Putina za vršioca dužnosti predsednika Vlade Rusije- tako počinje obraćanje Borisa Jeljcina u avgustu 1999. godine.

Vladimir Vladimirovič Putin, tada 46-godišnjak, u to vreme bio je gotovo nepoznat u zemlji, a još manje u inostranstvu, iako je godinu dana pre dolaska u Vladu bio postavljen za direktora FSB-a, a u martu 1999. godine je istovremeno imenovan na mesto sekretara Saveta bezbednosti.

Informer

 

U to vreme, vršioci dužnosti premijera stalno su se smenjivali. Istovremeno su se odvijali i drugi događaji — u maju 1999. godine Državna duma je bezuspešno pokušala da pokrene pitanje razrešenja Jeljcina sa dužnosti, a u leto iste godine eskalirala je situacija na granici Čečenije, Dagestana i Stavropoljskog kraja. Počeli su oružani sukobi

Kako se kasnije prisećao Vladimir Putin, on je, tokom razgovora sa Jeljcinom, odbio njegov predlog.

- Veoma se iznenadio. On je bio čovek koji je sve brzo shvatao. Pitao me je: ’A zašto?‘. A ja mu kažem: ’Gospodine Jeljcin, nisam spreman‘. A bio sam odrastao čovek i već sam dugo radio u različitim državnim strukturama- ispričao je Putin.

Tokom razgovora sa Putinom, Jeljcin nije izgovarao reč „naslednik“, već je govorio o „premijeru sa perspektivom“. Kasnije je Jeljcin u jednom televizijskom programu govorio o Putinu kao o mogućem budućem predsedniku.

Rekao je to naglas celoj zemlji. I kada su me nakon toga odmah bombardovali pitanjima, ja sam odgovorio: ’Ako je predsednik rekao, onda ću tako i učiniti‘. Možda to nije zvučalo baš samouvereno, ali drugačije nisam mogao da odgovorim- objasnio je Putin.

(VIDEO) MEGAEKSKLUZIVA! PUTIN KAO KGB AGENT PRATI JELJCINA: Ležerno žvaće žvaku dok Boris drži predavanje!

Događaje na Severnom Kavkazu doživljavao je kao nastavak raspada SSSR-a. Ako se to odmah ne zaustavi, smatrao je da Rusija kao država neće postojati u sadašnjem obliku. Trebalo je sprečiti raspad zemlje.

Nakon što je Jeljcin 31. decembra dobrovoljno podneo ostavku, uz reči da je umoran i da odlazi, Putin je imenovan za vršioca dužnosti predsednika. Istog dana dobio je sve prerogative predsedničke vlasti, uključujući i „nuklearni kofer“.

Odmah nakon Jeljcinove ostavke, Putin je napisao novogodišnje obraćanje stanovnicima Rusije i potpisao ukaz kojim je svom prethodniku garantovao zaštitu od krivičnog gonjenja, kao i značajne materijalne povlastice za njega i njegovu porodicu.

Putin je 26. marta 2000. godine pobedio na izborima u prvom krugu, a zvanično je stupio na dužnost predsednika zemlje 7. maja iste godine.

Tagovi: