28.08.2019.

12:44

Foto:

Planeta

Prirodna pojava kao povod za teoriju zavere (ISPRAVKA)

O ovom video snimku pisali su mnogi portali na stranim jezicima, između ostalih i britanski “The Sun”, koji objašnjava da je u pitanju sasvim normalna pojava koja nema veze ni sa kakvim “vanzemaljskim licem”. 

Drugi su bili senzibilniji u svom pristupu. Jedan od njih je objasnio: "Ovo je čisto prirodno i slučajno. Izgleda kao led s pukotinama."
Pronalazak je najvjerovatnije rezultat pareidolije, bizarnog efekta zbog kojeg mozak vidi oblike, strukture i uzorke tamo gdje ne postoje.
Prema NASA-i, „Pareidolija je psihološki fenomen gdje ljudi vide prepoznatljive oblike u oblacima, stijenama ili na drugim nepovezanim predmetima ili podatcima.
"Postoji mnogo primera ovog fenomena na Zemlji i u svemiru."
Ovo nije prvi put da teoretičari zavjera iznose nevjerojatne tvrdnje o satelitskim snimkama.
Još u aprilu, jedan lovac na NLO tvrdio je da je na udaljenom asteroidu pronašao vanzemaljsku skulpturu gole žene.
U martu je rekao da je pronašao rezbarenje u oblizu drevnog grčkog filozofa Sokrata na nasipu na Marsu.

“Misteriozni” snimak, dakle, jeste stvaran i može se vidjeti na Google Maps (toliko o “provjeri autentičnosti”) ali nije u pitanju “lice vanzemaljskog porijekla” niti “bizarna struktura”, već sklonost ljudskog oka da pronalazi pravilnosti koje podsjećaju na poznate oblike. U ovom slučaju to su bile pukotine i sjene u antarktičkom reljefu, to jest ledu i snježnim nanosima, koje nalikuju na ljudsko lice. 

Tagovi: