03.09.2019.

10:54

Foto:

Planeta

OPŠTA BEŽANIJA IZ LONDONA! Osiguravajuće kuće PREBACILE 75 MILIJARDI DOLARA u EU!

Kako navodi Bloomberg, osiguravajuće kuće s premijom od 61 milijardu funti, odnosno 75 milijardi dolara preselile su poslovanje iz Londona u druge gradove Evropske unije.

Pritom, njihova selidba dogodila se nezavisno od toga hoće li biti i kako će izgledati sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a o odnosima nakon razdruživanja.

Egzodus je delom posledica odluke evropskog osiguravajućeg regulatora prema kojoj svi britanski osiguravači moraju polise evropskih klijenata da presele na kontinent.

Osiguravači su tu imovinu preselili ponajpre u Belgiju, Luksemburg i Irsku.

Međutim, izveštaj o finansijskoj stabilnosti Banke Engleske otkriva da će se oko pet milijardi funti premije i dalje nalaziti na britanskom području u trenutku Bregzita 31. oktobra.

Najveća svetska osiguravajuća kuća Lloyd’s of London, najavila je da će sve polise evropskih klijenata moći da preseli do kraja oktobra iduće godine.

Portparolka ove kuće je pojasnila kako su evropske članice uvele mere koje osiguravaju da 90 odsto polisa može biti naplaćeno u slučaju Bregzita bez dogovora.

(VIDEO) OVDE MILIJARDERI KRIJU NOVAC! Moćni investitori prebacuju centrale kompanija u Luksemburg

Dugoročni uticaj selidbe polisa biće i praktičan i simboličan.

Sigurno je da će se negativno odraziti na status Londona koji i dalje drži 10 odsto svetskog osiguravajućeg i reosiguravajućeg tržišta.

Tagovi: