12.09.2019.

19:18 >> 19:23

Foto:

Planeta

(VIDEO) POLJACIMA SE BAŠ RATUJE SA RUSIMA, OD AMERA KUPUJU 32 LOVCA F-35! Moskva preko ovog neće preći, VARŠAVA ĆE SE SUOČITI SA BRUTALNIM ODGOVOROM!

- Prodaja aviona bi pojačala doprinos Poljske NATO-u i umanjila njenu zavisnost od ruske opreme, naglasila je američka diplomatija u saopštenju.

Kako navodi Rojters, Pentagon je u aprilu predočio Kongresu da razmatra prodaju aviona "Lokid Martina" jednoj zemlji članici EU ili NATO.

Kongres je tada, kako podseća Rojters, kao moguće zemlje kupce aviona pomenuo Grčku, Rumuniju, Španiju ili Singapur.

Odluka Stejt departmenta usledila je nekoliko dana nakon što je potpredsednik SAD Majk Pens posetio Poljsku povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata.

Podsetimo, Moskva je u više navrata upozoravala susedne zemlje, članice NATO, da se uzdrže od provokacija i da ne dozvole prisustvo američkog ofanzivnog oružja na svojim teritorijama, jer će odgovor Rusije biti brutalan.

Kupovina američkih F-35 se, sasvim sigurno, neće dopasti Moskvi, koja će na granice prema Poljskoj  sada prebaciti svoje najmodernije suhoje i migove, koji su, prema ocenama eksperata za vojnu avijaciju, daleko moćniji i boilji od američkih F-35.

Tagovi: