17.09.2019.

18:08 >> 18:12

Foto:

Planeta

(VIDEO) RUSIJA I KINA ZAUZUMAJU MESEC, HOĆE LI AMERI TO MIRNO GLEDATI?! Počinje nova svemirska trka Vašingtona Moskve i Pekinga!

Pored toga, "Roskosmos" i Kineska nacionalna svemirska administracija sklopili su sporazum o saradnji u okviru koordinacije ruske misije sa orbitalnim svemirskim brodom "Luna Resurs 1" i kineske misije istraživanja polarne regije Meseca "Čange 7".

Takođe je saopšteno da su "Rosatom" i Agencija za nuklearnu energiju Kine potpisali sporazum o procedurama za pristup kineskih stručnjaka teritorijama ruskih organizacija, na kojima se odvijaju radovi povezani sa realizacijom sporazuma između vlada Rusije i Kine o izgradnji demonstracionog reaktora sa brzim neutronima na teritoriji Kine.

"Roskosmos" i Ruska akademija nauka trenutno razvijaju koncept programa za istraživanje i proučavanje Meseca u periodu do 2040. godine. Planirano je da koncept bude formiran do kraja jeseni 2019. godine.

Rusija trenutno planira da lansira tri svemirske misije na Mesec, od kojih su "Luna 25" i "Luna 27" predviđene za sletanje, dok je "Luna 26" orbitalna misija.

Takođe se navodi da bi prvi Rus trebalo da se iskrca na Mesec 2030. godine.

Tagovi: